Afla cum functioneaza un sistem de navigatie cu receptor GPS

Stramosii nostri neavand sisteme de navigatie GPS au fost nevoiti sa recurga la masuri destul de extreme pentru a nu se rataci. Drept urmare, acestia au ridicat repere monumentale, harti detaliate si, nu in cele din urma, au invatat sa citeasca stelele pe timp de noapte. Astazi, insa, lucrurile stau mult mai simplu. In schimbul catorva sute de lei, puteti obtine un gadget de buzunar care va poate spune la orice ora din zi si din noapte unde va aflati. Atat timp cat aveti un receptor GPS, nu va veti mai rataci niciodata.

In acest articol, vom prezenta cateva aspecte demne de luat in seama atunci cand vorbim despre harti GPS si, in general, acest sistem global de urmarire. Global Positioning System este vast, costisitor si implica o cantitate inimaginabila de ingeniozitate tehnica, cu mentiunea ca fundamentele sunt destul de simple si, totodata, intuitive.

Cand oamenii vorbesc despre un GPS, acestia fac referire mai cu seama la un receptor GPS. In fapt, Global Positioning System prescurtat (GPS) este o constelatie de 27 de sateliti care orbiteaza in jurul pamantului (24 functionali si 3 de rezerva, in caz ca unul sau mai multi sateliti principali cedeaza). Dupa cum enuntam si intr-un alt articol, armata SUA a dezvoltat si implementat aceasta retea prin satelit ca un sistem de navigatie militar (initial), pentru ca mai apoi fiecare dintre noi sa beneficieze de avantajele acesteia.

Fiecare satelit face doua rotatii complete ale Pamantului in fiecare zi. Orbitele sunt arantaje in asa fel incat, in orice moment, oriunde pe Pamant, exista cel putin patru sateliti “vizibili” pe cer.
Pentru a dispune de o harta completa a locului in care va aflati, dispozitivul GPS trebuie sa localizeze patru sau mai multi sateliti. Astfel se afla distanta unul fata de celalalt si, folosindu-ne de principiul matematic numit trilateratie, aflam coordonatele aferente. Pentru a intelege pe deplin acest concept insa, va trebui sa parcurgeti trilateratia 2D si, mai apoi, 3D

Harti.technorati.ro pe Facebook

Informatii turism si Harti online

  • Majoritatea autoturismelor construite in ultimii ani vin impreuna cu un sistem de navigatie incorporat GPS (Global Positioning System). Fie ca ati inteles sau nu cum functioneaza acest gadget, lucrurile nu sunt atat de complicate precum par, iar citirea unei harti GPS este joaca de copil in comparatie cu ceea ce facem pana acum. Mai mult decat atat, astazi putem downloada de pe Internet harti deja actualizate pentru ca, mai apoi, sa le adaptam propriilor nevoi.

  • Totul a inceput cu Sputnik. Ceea ce parea la un moment dat o infrangere importanta in timpul Razboiului Rece, s-a dovedit a fi un catalizator pentru una dintre cele mai importante tehnologii ale secolului XX, si poate XXI.
    Pe 4 octombrie 1957, oamenii de stiinta de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au observat ca frecventa semnalelor radio transmise prin satelitul rus oscila in functie de apropierea sau departarea fata de pamant.

  • Sistemul de navigatie Garmin a fost dezvoltat de una dintre cele mai importante companii din industria GPS. Compania omonima se afla in acest business de mai multi ani, asigurandu-se in tot acest timp ca autoturismele sau barcile noastre sa aiba dispozitive capabile sa citeasca harta/harti GPS indiferent de locul in care ne aflam. In plus de cele amintite mai sus, sportivii isi pot urmari traseele efectuate prin intermediul unor astfel de harti, care ii ajuta in mod direct sa isi imbunateasca performantele. Vorbim, desigur, despre dispozitive create de catre aceeasi companie Garmin.

  • Gasirea prietenilor cu ajutorul GPS-ului este cel mai recent mod de a-ti urmari cunostintele si viceversa. Ele pe tine, carevasazica. Un acronim pentru Global Positioning System, GPS utilizeaza sateliti care orbiteaza in jurul Pamantului si semnale cu microunde pentru a determina longitudinea si latitudinea exacta a unei suprafete. Mai multe aplicatii pentru telefoanele mobile se folosesc de GPS pentru a imbunatati viata sociala si a ne inlesni intalnirile cu prietenii de pe Facebook si, de ce nu, urmaritorii de pe Twitter.

  • Astazi nevoia cumpararii unui GPS este tot mai mare pe zi ce trece si astfel aceste device-uri devin printre produsele cele mai cumparate de catre soferi si nu numai. Achizitionarea unui sistem de navigatie GPS nu trebuie facuta insa dupa "ochi frumosi" ci trebuie sa tineti cont de niste criterii esentiale.

    In acest articol vom prezenta cele mai importante criterii dupa care trebuie sa alegeti un astfel de device.

    1. Diagonala ecranului

  • GPS-ul, o tehnologie care ajuta sa nu va mai rataci niciodata, indiferent in ce tara va aflati. Fie ca aveti un sistem de navigatie instalat la bordul propriei masini sau detineti un GPS portabil, in orase mari precum Bucuresti, Iasi sau Timisoara nu vor mai reprezenta niciodata un secret pentru dumneavoastra, nici macar atunci cand mergeti pe jos, presupunand ca detineti un smartphone si, evident, conexiune la internet.

  • Atunci cand vine vorba de o calatorie un dispozitiv GPS este mereu un adevarat ajutor. Utilitatea acestuia nu va fi vazuta atunci cand mergeti 30 de km pana la tara la bunici deoarece nu veti avea nevoie de el stiind drumul acela ca pe propriile buzunare. Un system de navigatie GPS este de mare ajutor abia atunci cand mergeti pe o ruta noua in destinatii mai indepartate.

    Ce face un GPS auto?

  • Daca intr-un articolul anterior v-am prezentat cel mai ieftin GPS aflat momentan pe piata din Romania, in acest articol vom prezenta un sistem de navigatie Gps care este disponibil la un pret mai ridicat, dar mult mai performant. GPS-ul despre care vom vorbi in acest articol este fabricat de Evolio, mai exact modelul Evolio Hi-Speed Trafic. Acesta poate fi cumparat pentru un pret destul de ridicat, aproximativ 1.000 lei, insa vom vedea in acest articol daca isi merita sau nu pretul.

Harti Recente in Blog

Comenteaza acest post pe harta facebook

Translate