Stramosii nostri neavand sisteme de navigatie GPS au fost nevoiti sa recurga la masuri destul de extreme pentru a nu se rataci. Drept urmare, acestia au ridicat repere monumentale, harti detaliate si, nu in cele din urma, au invatat sa citeasca stelele pe timp de noapte. Astazi, insa, lucrurile stau mult mai simplu. In schimbul catorva sute de lei, puteti obtine un gadget de buzunar care va poate spune la orice ora din zi si din noapte unde va aflati. Atat timp cat aveti un receptor GPS, nu va veti mai rataci niciodata.
In acest articol, vom prezenta cateva aspecte demne de luat in seama atunci cand vorbim despre harti GPS si, in general, acest sistem global de urmarire. Global Positioning System este vast, costisitor si implica o cantitate inimaginabila de ingeniozitate tehnica, cu mentiunea ca fundamentele sunt destul de simple si, totodata, intuitive.
Cand oamenii vorbesc despre un GPS, acestia fac referire mai cu seama la un receptor GPS. In fapt, Global Positioning System prescurtat (GPS) este o constelatie de 27 de sateliti care orbiteaza in jurul pamantului (24 functionali si 3 de rezerva, in caz ca unul sau mai multi sateliti principali cedeaza). Dupa cum enuntam si intr-un alt articol, armata SUA a dezvoltat si implementat aceasta retea prin satelit ca un sistem de navigatie militar (initial), pentru ca mai apoi fiecare dintre noi sa beneficieze de avantajele acesteia.
Fiecare satelit face doua rotatii complete ale Pamantului in fiecare zi. Orbitele sunt arantaje in asa fel incat, in orice moment, oriunde pe Pamant, exista cel putin patru sateliti “vizibili” pe cer.
Pentru a dispune de o harta completa a locului in care va aflati, dispozitivul GPS trebuie sa localizeze patru sau mai multi sateliti. Astfel se afla distanta unul fata de celalalt si, folosindu-ne de principiul matematic numit trilateratie, aflam coordonatele aferente. Pentru a intelege pe deplin acest concept insa, va trebui sa parcurgeti trilateratia 2D si, mai apoi, 3D