Gasirea prietenilor cu ajutorul GPS-ului este cel mai recent mod de a-ti urmari cunostintele si viceversa. Ele pe tine, carevasazica. Un acronim pentru Global Positioning System, GPS utilizeaza sateliti care orbiteaza in jurul Pamantului si semnale cu microunde pentru a determina longitudinea si latitudinea exacta a unei suprafete. Mai multe aplicatii pentru telefoanele mobile se folosesc de GPS pentru a imbunatati viata sociala si a ne inlesni intalnirile cu prietenii de pe Facebook si, de ce nu, urmaritorii de pe Twitter.
Cel mai simplu mod de a da peste prietenul cu care nu te-ai mai vazut de ceva timp este smartphone-ul si, implicit, acele harti GPS care te vor conduce, finalmente, la acesta. Totul prin intermediul unor aplicatii excelent gandite si implementate. Prima companie mobila ce s-a folosit de GPS a fost Motorola. Astazi, insa, majoritatea telefoanelor inteligente vin la pachet cu sistem GPS si, in acelasi timp, posibilitatea de a te folosi de harti GPS si alte minunatii pentru a ajunge mai rapid si in siguranta la locul dorit, indiferent daca e vorba despre cafeneaua din colt sau la un concert organizat undeva in afara orasului.
Dupa cum afirmam si mai sus, localizarea prietenilor prin GPS este intermediata de o serie de aplicatii mai mult sau mai putin folosite in Romania. InstaMapper, de exemplu, este o aplicatie gratuita care va permite sa gasiti oameni si locuri. De asemenea, Google a intrat in hora cu Google Latitude, care functioneaza atat timp cat si prietenii tai beneficiaza de acest serviciu.
In cazul in care doriti sa fiti indisponibil pe hartile GPS, este suficient sa reglati setarile astfel incat sa puteti arata sau, dimpotriva, ascunde locatia. Loopt, de pilda, include recomandari cu privire la locurile unde puteti lua pranzul sau bea linistiti o cafea.
Suntem in era socializarii, fapt pentru care, mai nou, putem fi gasiti foarte usor pe Facebook. Fie ca ne place sau nu, avem si aplicatii in acest sens. Cea mai cunoscuta dintre ele, Foursquare. Spunem Foursquare, spunem o multitudine de harti, cu trasee diferite a celor mai dragi prieteni ai nostri, dar si ai amicilor virtuali.
Aceasta libertate pare sa vina si cu un pret, cel al intimitatii. Desi poate ca de cele mai multe ori avem impresia ca suntem singuri, simpla prezenta a unui dispozitiv mobil ne face vulnerabili, in sensul in care putem fi urmariti la orice ora din zi si din noapte. Avem, asadar, avantaje si dezavantaje, ca orice alt lucru in viata: beneficiem de harti cu ajutorul carora putem ajunge in orice loc dorim, toate acestea cu pretul intimitatii. Un pret care, poate, ca merita platit. Suntem in 2013, anul in care tehnologia evolueaza pe zi ce trece, iar eu, tu, noi suntem simple puncte pe aceste harti interactive imense.