Muntii Tibles reprezinta o grupa muntoasa din cadrul Carpatilor Bucovinei si Maramuresului, lant muntos ce face parte din Carpatii Orientali din Romania. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Tibles din Romania cel mai inalt varf al acestor munti este piscul Bran care ajunge pana la 1840 de metri. Muntii Tibles din Cadrul Carpatilor Bucovinei si Maramuresului sunt situati in grupa nordica a Orientalilor avand ca proprietate specifica rocile vulcanice care au ajutat la formarea lor, un lucru intalnit destul de rar in Carpatii Romaniei.
Ca si localizare, muntii Tibles se gasesc in partea de nord vest a Carpatilor Orientali, alaturi de mai multi munti vulcanici. In partea de nord sunt limitati de depresiunea Maramures si raul Tisa, in est sunt delimitati de muntii Rodnei in timp ce in partea de sud au ca delimitare depresiunea Lapusului, depresiunea Copalnic si raul Tur.
Harta muntilor Tibles din Romania.
Dupa cum se vede pe harta muntilor Tibles din Romania, cea mai mare localitate de pe suprafata acestora este Targu Lapus. Muntii Tibles au inceput sa se formeze in orogeneza alpina prin vulcanism, fiind, din punct de vedere geologic, alcatuiti in totalitate din roci vulcanice. Ca si relief inaltimile din muntii Tibles pornesc de la 800 de metri si ajung pana la peste 1800 de metri.