Harta cu Zona turistica Muntii Rodnei Maramures

Muntii Rodnei constituie cea mai importanta zona turistica montana din nordul Carpatilor Orientali, atat datorita dimensiunilor (cc. 1300 km patrati, peste 45 km de la est la vest si 25 km de la nord la sud).

Muntii Rodnei se desfasoara in Valea Salauta, Pasul Setref (825 m) invest si Pasul Rotunda (1271 m) in est. Depresiunea Maramures Pasul Prislop (1416 m) si Bistita Aurie in nord si Somesul Mare in sud - est. Acesul in asezarile de la baza muntilor constituie importante puncte de plecare in drumetii. Statiunea blaneoclimaterica Sangeorz Bai si orasul  Borsa au un rol deosebit in derularea activitatilor turistice din acesti munti.

Muntii Rodnei au cea mai complexa alcatuire geologica din Carpatii Orientali,predominand rocile cristaline la care se asociaza roci sedimentare si roci vulcanice, fiecare din acestea impunand anumite trasaturi  in relief si peisaj. Relieful ofera cele mai numeroase elemente de interes turistic si creeaza cele mai variate peisaje.

Astfel in structura orografica a Muntilor Rodeni se impun: o culme principala care se desfasoara din Pasul Setref si pana in Pasul Rotunda in lungul ei se afla varfurile cu inaltimile cele mai mari (Batrana 1710 m; Gropulor 2063 m; Buhaiescu Mare 2119 m; Cormaia 2033 m; Negoiasa Mare 2041 m; Galati 2048 m; Gargalau 2159 m; Omul 2134 m; Cisa 2036 m; Ineu 2279 m; Ineut 2223 m), acoperite de pajisti  alpine fiecare constituind puncte de belvedere.

Fauna este bogata in specii unele ocrotite cum ar fi: capra neagra, ursul, agvila de stanca, rasul, cocosul de munte, cocosul de mesteacan, altele de interes ginegetic. In apele repezi traiesc pastravul, lipanul, si boisteanul. Aici exista pastravarii si numeroase cabane de vanatoare pe aproape toate vaile principale.
Alte componente naturale cu valoare deosebita in peisaj il constituie lacurile. In aceasta zona exista 23 de lacuri a caror cuveta are origine glaciara. Cele mai extinse sunt circurile Pietrosu, Buhaiescu (cel mai adand 5,2 m), Repede, Negoiescu. O importanta deosebita o au si apele minerale, cele mai insemnate sunt cele din localitatile Parva, Sangeorz Bai, Rodna, Valea Vinului, Anies, Borsa, Zavoaiele Borcutului.
Pentru cura balneara se folosesc cele de la Sangeorz Bai si Valea Vinului.

Accesul in Muntii Rodnei se face pe liniile de cale ferata Suceava Nord - Cluj Napoca.
Echipamentul turistic din Muntii Rodnei este format din: poteci cu marcaje ce se
nsambleaza intr-un sistem care are ca ax culmea principala (din Pasul Setref in Pasul Rotunda), din care coboara trasee spre depresiunea Maramures sau pe vaile Somesului Mare
si Salauta.

la periferie se gaseste complexul turistic Borsa statiune climaterica locala Valea Vinului (715 m), cabana Farmecul Padurii, de pe raul Cormaia, cabana Puzdrele (1540 m), mai multe cabane forestiere, case de vanatoare si refugii. Exista amenajari pentru schi in jurul satului Fantana si in Caldarea Negoiescului ce au ca baza cabana Puzdra.

in asezarile de la periferia muntilor se practica si turismul legat de manifestarile etno folclorice importante. Se adauga turismul de odihna si agrement din statiunile balneoclimatirice.

Harti.technorati.ro pe Facebook

Informatii turism si Harti online

  • Masivele Rarau - Giumalau constituie o zona turistica de mare importanta in cadrul Carpatilor Orientali  fiind formata din doua masive stans legate a caror importanta pentru turism deriva din urmatoarele aspecte: varietatea peisajelor naturale impuse de relief si vegetatie; accesibilitatea determinata de prezenta culoreloe de vale ce
    incadreaza cele doua masive montane. existenta a doua centre turistice de mare insemnatate ce se afla la periferie (Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei) ce constituie puncte de plecare pentru principalele fluxuri de turisti.

  • Muntii Tibles reprezinta o grupa muntoasa din cadrul Carpatilor Bucovinei si Maramuresului, lant muntos ce face parte din Carpatii Orientali din Romania. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Tibles din Romania cel mai inalt varf al acestor munti este piscul Bran care ajunge pana la 1840 de metri. Muntii Tibles din Cadrul Carpatilor Bucovinei si Maramuresului sunt situati in grupa nordica a Orientalilor avand ca proprietate specifica rocile vulcanice care au ajutat la formarea lor, un lucru intalnit destul de rar in Carpatii Romaniei.

  • Muntii Rarau Giumalau se gasesc in Romania si reprezinta o zona puternic dezvoltata din punct de vedere turistic in cadrul Carpatilor Orientali, fiind o grupa muntoasa ce include 2 mari masive legate intre ele: Giumalau si Rarau. Acesti munti fac parte din muntii Bucovinei, fiind localizati inspre nordul Carpatilor Orientali, scaldandu-se in vaile intinse ale Bistritei si ale Moldovei.

  • Muntii Bucegi (inclusiv muntii Diham) ocupa o suprafata de peste 300 de kilometri patrati in zona de est a Carpatilor Meridionali, aflandu-se intre Valea Ialomitei spre vest si Valea Prahovei spre est. Acestia se intind, dupa cum se poate observa pe harta muntilor Bucegi si Diham, pana spre Subcarpatii de Curbura inspre sud si depresiunea Barsei inspre nord. Acesti munti isi au localizarea pe teritoriul judetelor Brasov, Prahova si Dambovita. Avand o complexitate foarte mare, aceste masive se impun ca niste cetati naturale cu altitudini intre 1600 de metri pana la peste 2500 de metri.

  • Muntii Bretcu Oituz fac parte din Carpatii Orientali din Romania, mai exact din zona Carpatilor de Curbura. Informatiile despre acesti munti nu se regasesc in cantitati foarte mari, insa mai jos puteti gasi o harta foarte utila a muntilor Bretcu Oituz. Sa vedem cateva date despre localizarea muntilor Bretcu Oituz.

  • Muntii Nemira fac parte din Carpatii Moldo Transilvani, parte integranta importanta a lantului muntos format de Carpatii Orientali. Cel mai inalt varf din muntii Nemira, dupa cum se poate observa si de pe harta, ajunge la o altitudine de circa 1649 metri si se numeste Varful Nemira Mare. Ca localizare, acestia fac parte din grupa centrala a Carpatilor Orientali, fiind situati chiar spre extremitatea de sud a acestora. Din punct de vedere geologic, muntii Nemira fac parte din zona muntilor sedimentari estici. Varful mai sus amintit, Nemira Mare, este orientat pe directia nord sud.

  • Muntii Tarcu si Godeanu sunt o grupa montana din Romania ce face parte din partea de vest a Carpatilor Meridionali. Alaturi de muntii Retezat, acestia se unesc in nodul hidrografic si orografic al acestei grupe muntoase. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Tarcu si Godeanu inaltimea maxima atinsa in acesti munti se gaseste in varful Gugu la o altitudine de circa 2291 metri.

  • Muntii Valcan din Romania reprezinta un lant muntos din cadrul Carpatilor Meridionali, iar alaturi de muntii Mehedinti acestia inchid spre sud arcul carpatic ce se gaseste intre Dunare si Jiu. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Valcan, in partea de nord acestia sunt delimitati de Jiul de Vest, un rau ce se desfasoara in interiorul depresiunii Petrosani, cu incepere din pasul Cerna Jiu pe o lungime de 1330 de metri spre Jiul de Est pe inca o lungime de 556 de metri.

Harti Recente in Blog

Comenteaza acest post pe harta facebook

Translate