Muntii Bretcu Oituz fac parte din Carpatii Orientali din Romania, mai exact din zona Carpatilor de Curbura. Informatiile despre acesti munti nu se regasesc in cantitati foarte mari, insa mai jos puteti gasi o harta foarte utila a muntilor Bretcu Oituz. Sa vedem cateva date despre localizarea muntilor Bretcu Oituz. Acesti munti au pe harta ca delimitare vestica depresiunea Tirgu Secuiesc, la sud acestia au ca vecini masivele din Muntii Intorsurii, in partile de nord si de nord vest izvoarele Oituzului care ocolesc muntii Bretcu Oituz iar pe harta limita estica este formata din muntii Vrancei cu creasta lor principala.
Varfurile cele mai importante din muntii Bretcu Oituz sunt asezate de la nord spre sudul Romaniei si nu ating altitudini mai mari de 1300 de metri, fiind acoperite in cea mai mare parte de paduri, cu suprafete netede, masivele fiind interconectate prin vai transversale sau inseuari largi.
Daca veti analiza harta pentru muntii Bretcu Oituz veti observa faptul ca majoritatea apelor care trec prin acesti munti sunt afluenti pentru Raul Negru iar toata zona este impartita de acestea in 'clabucete'.
In principal materialele din care este alcatuit muntele sunt reprezentate de gresie, sisturi argiloase, marne cu calcar. Pentru turisti, cele mai importante cabane din muntii Bretcu Oituz sunt Hanul Bretcu Oituz si popasul turistic Valea Zanelor.