Muntii Metaliferi sunt o formatiune muntoasa din cadrul muntilor Apuseni ce apartin de Carpatii Occidentali. Varful Poientia este cel mai inalt pisc, dupa cum se poate vedea de pe harta muntilor Metaliferi, atingand altitudinea de circa 1437 metri. Acesti munti Metaliferi incep din partea vestica, de la Culoarul Capruta Slatina si isi au finalul in partea de est la Valea Ampoiului (spre Zlatna si Alba Iulia), urmand ca apoi sa patrunda in partea de nord spre bazinele vailor Galdei si Ampoitei.
In partea de nord muntii Metaliferi se intind pana la depresiunea Brad, continuand apoi pe vaile Ariesului si ale Abrudului, urmand ca mai apoi sa coboare spre sud la CUloarul Muresului spre Alba Iulia. Important la muntii Metaliferi este alcatuirea geologica: ofiolite, magmatite intruzive si efuzive, formatiuni sedimentare. Daca veti analiza harta muntilor Metaliferi veti observa ca acestia au altitudini destul de scazute, pana in cel mult 1200 de metri.
In cele mai inalte zone predomina padurile. Printre cele mai importante rauri care strabat teritoriul muntilor Metaliferi putem aminti Ariesul, Geoagiu, Ardeul, Muresul si Crisul Alb.
Pentru turisti muntii Metaliferi reprezinta o destinatie unica prin colinele impadurite spectaculoase. In plus, in acesti munti exista locuri ce au o denumire interesanta - detunatele, formatiuni stancoase ce au origini vulcanice si pot fi observate prin rocile de bazalt avand model de prisma hezagonala.