Muntii Poiana Rusca reprezinta o grupa montana ce se extinde pe teritoriul Carpatilor Occidentali. Acesti munti fac legatura intre partea nordica a Carpatilor - muntii Apuseni, si grupa sudica a acestora - muntii Banatului. Ocupa o suprafata de aproximativ 2640 metri patrati cu inaltimi ce au o media de nu mai mult de 1000 de metri. Totusi, cel mai mare pisc, dupa cum se poate vedea si din harta muntilor Poiana Rusca, este denumit varful Pades si atinge inaltimea de 1382 metri.
In ceea ce priveste alcatuirea lor geologica, muntii Poiana Rusca sunt formati din sisturi cristaline. Un alt varf inalt de la Poiana Rusca este varful Rusca, ce atinge 1355 metri altitudine.
Alaturi de muntii Candrel, Sureanu, Aninei, Semenic si Almaj, muntii Poiana Rusca reprezinta un vast brau muntos ce inconjoara zona de curbura a Carpatilor Meridionali, urmarind in zona de nord vest zonele muntilor Retezat, Godeanu si Tarcu. In acelasi timp putem privii muntii Poiana Rusca si ca o punte de legatura intre Meridionali si Apuseni. Acestia se intind spre nord pana in lunca Muresului, rau ce ii desparte de muntii Metaliferi, iar inspre vest si est sunt delimitati de vaile Strei, Lugoj si de depresiunea Transilvaniei.
La o analiza a hartii muntilor Poiana Rusca putem vedea ca spre vest depresiunea Caransebesului marcheaza limita acestora iar spre sud pana la Portile de Fier ale Transilvaniei se intinde valea Bista.