GPS-ul a reprezentat pana nu demult una din acele inventii care pareau sa fi schimbat felul in care functioneaza lucrurile pentru totdeauna. Efecienta acestora si felul in care au schimbat modul in care calatorim este de necontestat. Daca acum 10-15 ani torpedoul masinii devenea neincapator pentru toate hartile de care ar fi fost nevoie pentru o calatorie peste granite sau un tur complet al Romaniei, GPS-ul a schimbat lucrurile, transformand harta din dusmanul drumetilor in cel mai bun prieten, datorita functiilor sale interactive si usurintei de utilizare. Era greu de inchipuit plecarea la drum lung fara un GPS sau o harta interactiva, insa, asa cum este cazul cu toate tehnologiile aparute in aceasta perioada a progresului tehnic ametitor, era GPS-ului pare sa apuna.
GPS, harti online intractive sau ambele?
Am mentionat ca era GPS-ului pare sa apuna incet incet. De ce? Raspunsul sta in site-uri precum harti.technorati.ro, site-uri online ce ofera gratuit toata gama de harti de care un calator sau turist poate avea nevoie, la un singur click distanta, acest site continand mai multa informatie decat este capabil sa stocheze un GPS normal.
Odata cu dezvoltarea rapida a tehnologiilor de conectare la internet si cresterii exponentiale a zonelor cu acoperire wi-fi, turistii au din ce in ce mai multe optiuni de a accesa site-uri precum Harti.Technorati.ro. Se pot folosi smartphone-urile, tabletele sau notebook-urile portabile, iar acoperirea nu mai este deloc o problema din moment ce aproape orice cafenea, toate lanturile de fastfood-uri si majoritateaa locurilor publice, precum garile sau aeroporturile, au acces garantat WI-FI.
Este normal in aceste conditii ca turistii sa prefere utilizarea unui site gratuit de pe telefon sau tableta in locul achizitionarii unui aparat specializat pentru navigare. Hartile de pe harti.technorati.ro, desi interactive, nu ofera instructiunile de navigare real-time al unui GPS, insa acestea pot fi folosite usor in combinatie cu aplicatii de tip GPS de pe Android sau Apple.
Devine deci inpractic sa platim pretul unui aparat specializat, iar mai apoi separat fiecare serie de harti, cand site-urile de harti interactive ofera gratuit toate tipurile de harti de care un turist ar putea avea nevoie, nu doar cele rutiere.
Avantajul utilizarii Harti Technorati pentru calatorii
Hartile online interactive ofera o cu totul alta experienta pentru turistii care nu detin sau au ales sa renunte la aparatul clasic de tip GPS, insa chiar si pentru utilizatorii fideli ai GPS-ului, hartile disponibile online pot face din vacanta o experienta lipsita de frustrarea ratacirilor sau negasirii unui obiectiv de interes.
Avantajul principal pe care acest site il ofera este faptul ca nu contine doar harti rutiere, ci toate categoriile de harti de care un turist ar putea avea nevoie in timpul unei calatorii. Pe langa hartile complete ale tuturor zonelor din Romania, Europa si chiar America, aici se pot gasi harti specializate cu locatiile hotelurilor din anumite tari sau chiar harti ale muntilor din Romania. Astfel, site-ul nu se adreseaza doar soferilor, ci si turistilor care aleg alte modalitati de transport si pentru care GPS-ul este o optiune peste mana.
Harta hotelurilor: Odata ajuns in orasul destinatie, turistul poate accesa harti.technorati.ro si poate cauta hotelurile din zona. Toate acestea se pot face din gara sau dintr-o zona cu acces wi-fi, iar instrunctiunile pot fi notate in cazul in care nu intreaga zona are acoperire. Aceste tipuri de harti sunt extrem de folositoare in special pentru acele situatii neprevazute in care nu exista rezervari facute in prealabil sau traseul planuit initial trebuie schimbat.
Datorita faptului ca acest site este absolut gratuit, se poate cauta in liniste pana la gasirea tuturor optiunilor disponibile in zona. Cu hartile technorati nu mai apar probleme de genul hartilor neactualizate de pe GPS sau lipsa hartilor pentru o anumita zona.
Harta muntilor: O alta optiune interesanta sunt hartile zonelor montane ce se regasesc toate pe harti.technorati.ro. Aceste harti pot fi printate sau salvate sub forma de imagine in telefonul mobil, pe laptop sau pe tableta, scutind astfel locul ocupat in mod normal de hartile traditionale in bagaje. Avantajul hartilor online este ca acestea nu se deterioreaza, nu pot fi uitate acasa sau in masina si pot fi salvate si offline, astfel incat sa poata fi utilizate si in zone fara acoperire.