Mai folosim harti astazi?

Hartile asa cum le stim noi astazi nu difera foarte mult de modul in care aratau in momentul in care abia se stia de existenta lor. Printre marile griji si curiozitati ale omenirii la inceputurile ei amintim si de cunoastere. Cunoastere nu in sensul cunostintelor cognitive ci cunoastere a teritoriului, descoperirea noilor teritorii, pamanturi neexplorate si asa mai departe.

In planul oamenilor evului mediu si poate ca si acelor di-nainte, se afla si cartografierea tutoror locurilor, adica transpunerea scalata a teritoriilor pe o harta. Unii o faceau pe piei, altii pe papirus, altii pe tablete umplute cu nisip. Desi tehnicile erau diferite fata de cele de astazi, hartile serveau cam acelasi scop pe care il servesc si astazi: ghidare.

Astazi insa, hartile in primul rand, nu mai sunt asa pretioase cum erau in trecut, astazi gasesti hartile tuturor teritoriilor si tarilor din lumea intreaga in aproape orice librarie de exemplu. Pe langa aceasta, astazi avem mult mai multe tipuri de harti. Printre acestea se numara si hartile specializate bineinteles, cum sunt hartile rutiere, hartile geologice, harta interactiva etc.

Astazi pur si simplu, cunoastem toata bucatica de teritoriu de pe acest pamant si bineinteles, o avem notata pe o harta. Deasemenea, se cunosc toate apele, raurile, pesterile, muntii, canioanele, campiile, padurile, savanele si asa mai departe si pentru fiecare din ele, puteti gasi mereu o harta specializata.

In secolul XXI, gasiiti harti care va pot afisa pana si fiecare firma dintr-un oras, fiecare benzinarie dintr-o tara, fiecare restaurant sau hotel dintr-o statiune. Astazi, ne mai ramane doar sa exploram cu harta in mana.

Harti.technorati.ro pe Facebook

Informatii turism si Harti online

 • Cuvantul harta nu este unul modern pentru ca hartile erau folosite mai demult in marsurile armatelor sau in navigatie. Astazi acest termen are mai multe semnificatii. Pe langa hartile geografice care deja existau cu timpul au mai aparut si hartile geologice care studiaza genul de roci a unei arii dintr-un tinut anume. De putin timp au aparut si harti rutiere pentru ca lumea s-a modernizat si calatoreste mult. Ei bine aceste harti rutiere pot fi puse pe cel mai modern sistem de harti numit si GPS. Si GPS-ul nu este cel mai modern sistem de navigatie.

 • Odata cu trecerea timpului hartile au evoluat cat mai mult posibil. Inca de la inceputurile sale hartile aveau rolul pe care il au si astazi, mai exact de a ajuta oamenii sa se orienteze insa pe langa acesta, hartile mai aveau si rolul de a delimita spatiile de vanatoare precum si cele agricole.

  Ca sa va faceti o perspectiva asupra evolutiei hartilor ganditi-va la faptul ca de la vechile harti din hartie am ajuns astazi la hartile 3D.

  Ce sunt de fapt hartile 3D?

 • Hartile reprezinta ghidul pe care omenirea dea lungul timpul s-a bazat. Daca in trecut aveam parte de bucati de hartii insemnate, delimitand zone si teritorii, astazi lucrurile sunt mult mai clare datorita satelitilor si viziunii acestora. Totusi care sunt motivele principale pentru care ar trebui sa mai folosim inca o harta ?

  1. In primul rand hartile sunt cea mai sigura sursa metoda de a ne orienta intr-un teritoriu necunoscut.

 • Google este un gigant in lumea internetului cu o popularitate foarte mare, fiind unul dintre putinele branduri de care aproape orice utilizator al mediului online a auzit. Cu o putere financiara deosebita, Google Maps a cartografiat intreaga planeta si a oferit-o tuturor utilizatorilor pentru a le facilita accesul, virtual binenteles, in diferite regiuni, astfel ca hartile online au deveni un instrument foarte apreciat si totodata foarte important care nu face altceva decat sa-i sporeasca popularitatea acestui colos.

 • La nivelul de dezvoltare economica si tehnologica la care am ajuns astazi, trecem prin diferite situatii fara sa ne mai gandim la cat de important este sa stii unde trebuie sa ajungi si in cat timp vei ajunge. Spre exemplu, daca cineva isi programeaza o vacanta intr-o tara straina stie ca tot ceea ce are de facut este sa ajunga la aeroport sau la autocar, deoarece restul cade in grija soferului, insa necesitatea unei harti online este cunoscuta abia in momentul in care soferii suntem noi, astfel ca un GPS nu poate lipsi din nici o masina.

 • Harta interactiva online cu imagini si trasee rutiere din satelit pentru orasul Deva din Romania ofera harta strazilor si oraselor invecinate din Deva.
 • Trebuie remarcat ca harta gratis pentru GPS este un mare avantaj al secolului XXI, iar daca in trecut trebuia sa investesti bani chiar si pentru o rudimentara harta din carton, astazi poti naviga si localiza pe harta orice oras oriunde in lume fara prea mari probleme si fara sa te gandesti la actualizarile online necesare.

 • Un sistem de localizare prin GPS este foarte important in zilele noastre, iar cei care calatoresc pe distante mari nu se pot lipsi de asemenea tehnologie. In primul rand este foarte util atunci cand te afli in zone total nescunoscute, deoarece iti spune in permanenta unde esti si ce trebuie sa faci mai departe pentru a ajunge la destinatie, iar toate acestea se intampla fara ca soferul sa-si ia mainile de pe volan.

Harti Recente in Blog

Comenteaza acest post pe harta facebook

Translate