O vizita in acest oras, Sighisoara este o veritabila incursiune in trecut, in atmosfera medievala de acum cateva sute de ani, calatorii intalnind toate misterele burgului. Asezat pe cursul mijlociu al Tarnavei Mari, la o distanta de 279km de Bucuresti si 117km de Brasov, orasul a fost atestat documentar in anul 1298. Declarata in 1999 monument protejat de UNESCO si inscriindu-se alaturi de alte orase europene pe lista patrimoniului mondial, Sighisoara a fost supranumita pe drept "Perla Transilvaniei". De-a lungul timpului, Sighisoara a trecut prin numeroase incercari, cunoscand lupte, cotropiri, cutremure, epidemii, etc..
Oamenii si-au aratat insa forta de a dainui si, odata cu ei, cladirile "au trait" mai departe. Aproape la fiecare pas te opresti pentru o noua fotografie sau pentru a admira pur si simplu frumusetile locului. Realizarile arhitecturale te fac sa te intrebi in ce tinut de basm te afli, caci realitatea de aici difera total de cea pe care o stiai pana la intrarea in Cetate. Principalul punct de atractie din Sighisoara il reprezinta cetatea medievala, cu tunuri, biserici, bastioane si case de locuit foarte bine conservate. Majoritatea celor 164 de case de locuit, cu o vechime cel putin de 300 ani, sunt considerate monumente istorice.
Dintre acestea, cele mai importante case din Sighisoara sunt Casa Vlad Dracul (unde se presupune ca s-a stabilit, intre anii 1431-1435, principele Vlad Dracul), Casa Venetiana si Casa cu Cerb. Fortificatiile cetatii sunt reprezentate printr-un zid lung de 930m si inalt de 4 m, care a fost construit initial din piatra. In secolul al XV-lea, odata cu raspnadirea armelor de foc, zidul a fost inaltat cu inca 3-4 metri, pentru a rezista noilor tactici de lupta. Dintre cele 9 tunuri ale Cetatii care mai pot fi admirate astazi, cel mai reprezentativ este Turnul cu Ceas. Denumirea ii vine de la ceasul cu figurine, unic la noi in tara, care simbolizeaza zilele saptamanii si care apartinea intregii comunitati, fiind sediul autoritatii publice.
Din anul 1899, acesta adaposteste Muzeul de istorie al orasului.
Considerat unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic de la noi din tara si unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice ale Cetatii, biserica a fost construita intre anii 1345 si 1525. Ansamblul gazduieste singura cripta cunoscuta din Transilvania, aflata in dedesusuptul chorului, unde se afla morminte din secolele XVI-XVIII. La Biserica din Deal ajungi dupa ce urci 175 de trepte, protejate de un acoperis din lemn, dar efortul iti este rasplatit.