Culoarul Rucar - Bran se intinde intre judetele Arges, la sud si Brasov, la nord. La est si ves este delimitat de muntii Piatra Craiului si Bucegi. Intregul peisaj este dominat de un relief colinar, cu multe culmi ce se desprind din zonele montane mai inalte si coboara pana in zona satelor aflate si ele imprastiate pe dealuri de-a lungul vailor. Zona a fost considerata de-a lungul timpului poarta de trecere dintre Transilvania si Muntenia, vechea vama fiind localitatea Bran. Drumul ce traverseaza culoarul, DN 73, a fost inaugurat in 1891 in prezenta regului Carol I si face legatura intre cele doua locatii mai mari se strajuiesc intrarea: Bran si Rucar.
Localitatea Bran se afla in sudul judetului Brasov si este facuta celebra indeosebi de castelul ce se inalta intre Magura si Dealul Cetatii. Aceasta e avut de-a lungul timpului numeroase intrebuintari, de la cetate de aparare si punct de vama si pana la resedinta regala. Rucar, cealalta localitate, aflata in nord-vestul judetului Arges, se situeaza in zona impresionantului carst de langa Podul Dambovitei si Dambovicioara. In cele doua locatii de intrare in culoar se poate ajunge foarte usor din Brasov sau Campulung.
Desi peisajul este spectaculos pe parcursul intregului culoar, in acest articol ne concentram atentia mai mult asupra primei parti a acestuia cuprinsa intre Bran si Pasul Giuvala. Cele mai pitoresti zone din acest tronson se gasesc in zona satelor aflate la baza muntelui: Simon, Moeciu de Sus, Fundata, Fundatica, situate inspre Bucegi si Magura, Pestera, Sirnea, Ciocanu inspre Piatra Craiului.
In aceste sate se poate ajunge din drumul principal, urmand fie potecile de pe culmi, fie drumurile de pe vale ce va vor duce pana la poalele muntilor. Din punct de vedere fotografic in aceste zone veti intalni cele mai spectaculoase peisaje, care combina farmecul satului cu cel a muntelui.