Harta cu Muntii Tarcu si Godeanu din Romania din vestul Carpatilor Meridionali

Muntii Tarcu si Godeanu sunt o grupa montana din Romania ce face parte din partea de vest a Carpatilor Meridionali. Alaturi de muntii Retezat, acestia se unesc in nodul hidrografic si orografic al acestei grupe muntoase. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Tarcu si Godeanu inaltimea maxima atinsa in acesti munti se gaseste in varful Gugu la o altitudine de circa 2291 metri. In ceea ce priveste dispunerea masivelor, muntii Tarcu si Godeanu au o asimetrie ridicata - cele mai mari altitudini se regasesc de-a lungul masivului principal, cu varfuri de peste 2000 de metri - Godeanu, Moraru, Gugu, Scarisoara, Galbena, Borascul Mare si Gardomanul. Acesti munti sunt stancosi si abrupti facand astfel accesul turistilor dificil.

Desi nu reprezinta o zona turistica importanta, muntii Tarcu si Godeanu, in ultimii ani s-a lucrat la dezvoltarea unei retele de marcaje pentru cele mai importante poteci in scopul atragerii de turisti in aceasta zona. La o privire a hartii muntilor Tarcu si Godeanu putem observa ca acestia ocupa o pozitie ceintrala intre Jiu si Dunare.

Harta cu Muntii Tarcu si Godeanu din Romania

In partea de nord vest acestia sunt delimitati de valea Riul ses si de valea Hidegului, iar la nord est Lapusnicul mare ii marcheaza capetele. In partea de sud vest limitele nu sunt asa vizibile nici pe harta, inaltimile din acest lant muntos scad pana spre muntii Cernei aproape uniform.

Harti.technorati.ro pe Facebook

Informatii turism si Harti online

  • Muntii Retezat sunt localizati in Carpatii Meridionali din Romania, facand parte din grupa muntilor Retezat Godeanu. Acesti munti isi ridica masivele intre 2 depresiuni mari ale Romaniei - depresiunea Hateg si depresiunea Petrosani, si intre 2 rauri la fel de importante - raul Mare spre nord est si raul Jiul de Vest, aflat in partea de sud. Acestia sunt inconjurati la sud de muntii Valcan, la sud vest de muntii Godeanu iar la vest de muntii Tarcu. Varful Peleaga este cel mai inalt masiv muntos, dupa cum putem vedea din harta muntilor Retezat din Romania.

  • Muntii Cernei si Mehedinti reprezinta o parte importanta a Carpatilor Meridionali din Romania, fiind asezati in cadrul grupei Retezat Godeanu, grupa din care mai fac parte muntii Valcan, Godeanu, Tarcu si Retezat. Lungimea totala a acestui lant muntos este de 50 de kilometri, iar pe harta muntilor Cernei si Mehedinti se poate observa ca au forma unor creste aproape rectilinii dispuse de la sud vest spre nord est, avand latimi care ajung chiar si la 10 kilometri marime.

  • Muntii Poiana Rusca reprezinta o grupa montana ce se extinde pe teritoriul Carpatilor Occidentali. Acesti munti fac legatura intre partea nordica a Carpatilor - muntii Apuseni, si grupa sudica a acestora - muntii Banatului. Ocupa o suprafata de aproximativ 2640 metri patrati cu inaltimi ce au o media de nu mai mult de 1000 de metri. Totusi, cel mai mare pisc, dupa cum se poate vedea si din harta muntilor Poiana Rusca, este denumit varful Pades si atinge inaltimea de 1382 metri.

  • Muntii Valcan din Romania reprezinta un lant muntos din cadrul Carpatilor Meridionali, iar alaturi de muntii Mehedinti acestia inchid spre sud arcul carpatic ce se gaseste intre Dunare si Jiu. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Valcan, in partea de nord acestia sunt delimitati de Jiul de Vest, un rau ce se desfasoara in interiorul depresiunii Petrosani, cu incepere din pasul Cerna Jiu pe o lungime de 1330 de metri spre Jiul de Est pe inca o lungime de 556 de metri.

  • Muntii Sureanu mai sunt denumiti si Sebes sunt parte integranta a muntilor Sureanu Parang Lotrului, munti ce apartin de Carpatii Meridionali din Romania. Varful cel mai inalt din muntii Sureanu, dupa cum se poate vedea pe harta muntilor sureanu vizibila mai jos, este varful lui Patru si are o inaltime de circa 2130 de metri. Dupa cum puteti vedea pe harta muntilor Sureanu acestia nu au inaltimi foarte mari, ci mai degraba medii, ocupand insa o suprafata foarte intinsa, de peste 1600 de kilometri patrati.

  • Muntii Leaota sunt o formatiune muntoasa din Carpatii Meridionali din Romania, fiind vecini cu Muntii Piatra Craiului si Muntii Bugegi. Cea mai mare altitudine din acesti munti se poate atince in centrul acestui lant muntos in Varful Leaota, dupa cum se poate vedea de pe harta muntilor Leaota, si masoara 2133 de metri.

  • Muntii Parangului se afla in Carpatii Meridionali din Romania, fiind parte importanta a grupei Parang Sureanu Lotru. Un aspect important de notat este ca, dupa cum se poate observa si de pe harta, ocupa o suprafata foarte mare - cea mai intinsa suprafata muntoasa dintre toate masivele Romaniei. Astfel, de la vest spre est acestia au o lungime de 50 de kilometri iar de la sud spre nord au o lungime de 25 de kilometri. Daca analizam harta muntii Parangului vom vedea ca limita de vest a muntilor Parang este marcata de valea Jiului iar in partea de est de raul Lotru si raul Oltet.

  • Muntii Calimani din Romania reprezinta o parte importanta din lantul Carpatilor Orientali, fiind niste munti mai tineri ce s`au format prin incretire in timpul orogenezei alpino carpato himalayene. Acestia au o origine vulcanica iar pe harta Muntilor Calimani cel mai inalt pisc este cel denumit Pietrosul Calimanilor care ajunge la o altitudine de 2100 de metri. Acesti munti sunt situati pe harta in partea de nord vest a Carpatilor Orientali, fiind cel mai mare lant vulcanic din Romania.

Harti Recente in Blog

Comenteaza acest post pe harta facebook

Translate