Daca visezi la o vacanta in care sa beneficiezi de tratamentul miraculos al apelor minerale, sa te relaxezi in inima naturii, dar si sa descoperi o fascinanta mofeta sonora naturala sau istoria cladirilor medievale, mergi la Sangeorz-Bai o statiune turistica balneara din frumoasa si renumita regiune montană a judetului Bistrita-Nasaud din Transilvania, Romania.
Amplasata in partea de nord a Romaniei, in judetul Bistrita-Nasaud, statiunea Sangeorz-Bai este o destinatie perfecta pentru cei ce doresc un concediu linistit, in care sa se bucure de efectele benefice ale izvoarelor cu ape minerale. Clima acestei zone balneare din partea de sud a Muntilor Rodnei este montan moderata, iar temperatura medie anuala nu depaseste 7,5 grade C. Daca alegi sa vii la Sangeorz-Bai, trebuie sa stii ca statiunea dispune de instalatii pentru bai calde cu ape minerale, in cada, instalatii pentru aerosoli si inhalatii, pentru electoterapie si hirdoterapie, pentru impachetari cu namol mineral cald si cu parafina, dar si de sali de gimnastica medicala.
La Sangeorz-Bai, apele minerale rivalizeaza, din punct de vedere al proprietatilor lor, cu cele folosite de marci celebre precum Vichy, din Franta, sau Karlovy Vary din Cehia. Totusi, apele din izvoarele bistritene au o eficacitate mai mare in tratamentul afectiunilor tubului digestiv, al bolilor metabolice si nutritionale. In cura externa, aceleasi ape au efect terapeut asupra afectiunilor reumastimale degenerative si diartritice.
Dupa sedintele de tratament, pot fi vizitate numeroase puncte de atractie intre care se numara si dealul Prihodiste-Marcus, unde exista o mofeta sonora naturala. Aici, gazul trece prin apa, producand un zgomot similar fierberii, sunet ce este perceput chiar de la distanta. Tot odata pot fi degustate "licorile Bahice" din pivnitele de vinuri de la Lechinta, dar nu trebuie omisa nici excursia de la Bistrita, oras aflat la 50 km distanta.
Principalele puncte de atractie ale statiunii Sangeorz Bai sunt: zidurile orasului medieval, Turnul Dogarilor, Casa Argintarilor, care adaposteste si sectia de istorie-arheologie a Muzeului judetean, dar si cladirile Sugalete, un complex format din 13 constructii, ce dateaza din secolul al XV-lea.
Unitatile de cazare recomandate si cotate cel mai bine de booking.com sunt:
Vila Luminita
Vila Sângeorz-Băi