Harta Muntilor Leaota din Carpatii Meridionali

Muntii Leaota sunt o formatiune muntoasa din Carpatii Meridionali din Romania, fiind vecini cu Muntii Piatra Craiului si Muntii Bugegi. Cea mai mare altitudine din acesti munti se poate atince in centrul acestui lant muntos in Varful Leaota, dupa cum se poate vedea de pe harta muntilor Leaota, si masoara 2133 de metri.

In partea de est a hartii, se regasesc muntii Bucegi alaturi de valea larga a raului Bangaleasa, cuprins pana la intalnirea cu raul Ialomita pe valea plina de paduri Brateiului. Muntii Leaota sunt separati de acestia de valea Ialomitei pana la Moroieni. In partea de sud pentru Muntii Leaota putem vedea multe denivelari altimetrice, iar culmile pline de padure ale Leaotei se ridica falnic cu pana la 400 de metri deasupra dealurilor din jur, dealuri ce fac parte din Subcarpatii Dambovitei.

Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Leaota, limita vestica este reprezentata de Valea Dambovitei ce separa zona de muntii Argesului din cadrul Subcarpatilor Getici. In partea de nord si vest muntii Leaota se bucura de dealuri intinse ce ajung pana la altitudini de 1100 de metri din cadrul culoarului Rucar Bran.

Harta muntilor Leota
Harta Muntii Leaota

Intre aceste limite amintite de pe harta muntilor Leaota gasim o suprafata de aproape 250 kilometri patrati iar judetele Dambovita, Brasov si Arges sunt cele care scalda calcarele muntilor Leaota.

Harti.technorati.ro pe Facebook

Informatii turism si Harti online

  • Muntii Sureanu mai sunt denumiti si Sebes sunt parte integranta a muntilor Sureanu Parang Lotrului, munti ce apartin de Carpatii Meridionali din Romania. Varful cel mai inalt din muntii Sureanu, dupa cum se poate vedea pe harta muntilor sureanu vizibila mai jos, este varful lui Patru si are o inaltime de circa 2130 de metri. Dupa cum puteti vedea pe harta muntilor Sureanu acestia nu au inaltimi foarte mari, ci mai degraba medii, ocupand insa o suprafata foarte intinsa, de peste 1600 de kilometri patrati.

  • Muntii Valcan din Romania reprezinta un lant muntos din cadrul Carpatilor Meridionali, iar alaturi de muntii Mehedinti acestia inchid spre sud arcul carpatic ce se gaseste intre Dunare si Jiu. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Valcan, in partea de nord acestia sunt delimitati de Jiul de Vest, un rau ce se desfasoara in interiorul depresiunii Petrosani, cu incepere din pasul Cerna Jiu pe o lungime de 1330 de metri spre Jiul de Est pe inca o lungime de 556 de metri.

  • Muntii Parangului se afla in Carpatii Meridionali din Romania, fiind parte importanta a grupei Parang Sureanu Lotru. Un aspect important de notat este ca, dupa cum se poate observa si de pe harta, ocupa o suprafata foarte mare - cea mai intinsa suprafata muntoasa dintre toate masivele Romaniei. Astfel, de la vest spre est acestia au o lungime de 50 de kilometri iar de la sud spre nord au o lungime de 25 de kilometri. Daca analizam harta muntii Parangului vom vedea ca limita de vest a muntilor Parang este marcata de valea Jiului iar in partea de est de raul Lotru si raul Oltet.

  • Muntii Rarau Giumalau se gasesc in Romania si reprezinta o zona puternic dezvoltata din punct de vedere turistic in cadrul Carpatilor Orientali, fiind o grupa muntoasa ce include 2 mari masive legate intre ele: Giumalau si Rarau. Acesti munti fac parte din muntii Bucovinei, fiind localizati inspre nordul Carpatilor Orientali, scaldandu-se in vaile intinse ale Bistritei si ale Moldovei.

  • Muntii Cernei si Mehedinti reprezinta o parte importanta a Carpatilor Meridionali din Romania, fiind asezati in cadrul grupei Retezat Godeanu, grupa din care mai fac parte muntii Valcan, Godeanu, Tarcu si Retezat. Lungimea totala a acestui lant muntos este de 50 de kilometri, iar pe harta muntilor Cernei si Mehedinti se poate observa ca au forma unor creste aproape rectilinii dispuse de la sud vest spre nord est, avand latimi care ajung chiar si la 10 kilometri marime.

  • Muntii Tibles reprezinta o grupa muntoasa din cadrul Carpatilor Bucovinei si Maramuresului, lant muntos ce face parte din Carpatii Orientali din Romania. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Tibles din Romania cel mai inalt varf al acestor munti este piscul Bran care ajunge pana la 1840 de metri. Muntii Tibles din Cadrul Carpatilor Bucovinei si Maramuresului sunt situati in grupa nordica a Orientalilor avand ca proprietate specifica rocile vulcanice care au ajutat la formarea lor, un lucru intalnit destul de rar in Carpatii Romaniei.

  • Muntii Stanisoaresi si Munceii Neamtului din Romania reprezinta o grupa muntoasa din cadrul Carpatilor Moldo Transilvani, munti ce apartin de Carpatii Orientali. Piscul cel mai inalt, dupa cum se poate vedea din harta pentru Muntii Stanisoarei si Munceii Neamtului, este Varful Bivolul, cu o altitudine de circa 1530 de metri.

  • Muntii Tarcu si Godeanu sunt o grupa montana din Romania ce face parte din partea de vest a Carpatilor Meridionali. Alaturi de muntii Retezat, acestia se unesc in nodul hidrografic si orografic al acestei grupe muntoase. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Tarcu si Godeanu inaltimea maxima atinsa in acesti munti se gaseste in varful Gugu la o altitudine de circa 2291 metri.

Harti Recente in Blog

Comenteaza acest post pe harta facebook

Translate