Muntii Retezat sunt localizati in Carpatii Meridionali din Romania, facand parte din grupa muntilor Retezat Godeanu. Acesti munti isi ridica masivele intre 2 depresiuni mari ale Romaniei - depresiunea Hateg si depresiunea Petrosani, si intre 2 rauri la fel de importante - raul Mare spre nord est si raul Jiul de Vest, aflat in partea de sud. Acestia sunt inconjurati la sud de muntii Valcan, la sud vest de muntii Godeanu iar la vest de muntii Tarcu. Varful Peleaga este cel mai inalt masiv muntos, dupa cum putem vedea din harta muntilor Retezat din Romania. Acesta atinge inaltimea de 2509 metri si este denumit varful Peleaga.
Aflat in partea de vest a Meridionalilor, masivul Retezat reprezinta cel mai vechi parc national din Romania, declarat astfel inca din anul 1935. Suprafata totala a muntilor Retezat este de peste 38.000 de hectare iar aproape 2000 dintre acestea sunt declarate arie protejata. Inaltimile mari de pe harta muntilor Retezat transforma relieful acestora intr-unul predominant glaciar, acestia avand peste 80 de lacuri glaciare, Zanoaga fiind cel mai adanc dintre ele cu 29 de metri adancime iar cel mai intins fiind Bucura cu aproape 9 hectare.
Cea mai importanta zona din muntii Retezat se afla in Retezatul Mare si este alcatuita din roci cristaline, in timp ce Retezatul Mic are mare importante de calcar.