Harta Muntii Iezer Papusa din Romania

Muntii Iezer Papusa se ridica maiestuos deasupra cursurilor superioare ale raurilor Dambovitei si Doamnei, ce ii delimiteaza inspre nord si vest de inaltele piscuri ale muntilor Fagarasi si spre este de masivul Piatra Craiului. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Iezer Papusa, acestia fac parte din grupa sudica a Carpatilor Meridionali, avand cel mai mare varf la o altitudine de 2469 metri in piscul Rosu. Privelistea este superba in muntii Iezer Papusa: culmi mari, grandioase ce se dezvolta in jurul raului Targului prin intermediul celor 2 piloni puternici - varful Iezerul mare care atinge o altitudine de 2462 metri si varful Papusa care ajunge pana la 2391 de metri.

Varful situat inspre nord este abrupt, deasupra Dambovitei, cu stanci si creste ascutite sau caldari glaciare. Cea mai mare creasta a muntilor Iezer Papusa are o lungime de mai mult de 40 de kilometri si se desfasoara in jurul raului Targului, avand culmile o inaltime medie de aproximativ 2200 de metri care se intrerupe adesea de alte piscuri ce au peste 2300 de metri inaltime. Cele 2 mari compartimente aflate in muntii Iezer Papusa, dupa cum se poate vedea si pe harta, sunt in felul urmator:
- Papusa, aflat spre zona estica are la baza cursul superior al Dambovitei si ajunge pana la inaltimea de 2391 metri
- Iezerul Mare se afla inspre vest si este inconjurat de valea Targului spre est si de raul Doamnei spre vest

Muntii Iezer Papusa

Harti.technorati.ro pe Facebook

Informatii turism si Harti online

  • Harta cu muntii Piatra Craiului din sud vestul carpatilor orientali, unde se pot vizualiza si grupele muntoase ce inconjoara muntele Piatra Craiului un lant muntos calcaros aflat in partea de sud-vest al Carpatilor Orientali in Romania.

    Grupele muntoase ce inconjoara muntele Piatra Craiului sunt: muntii Iezer-Papusa, muntii Leoata, muntii Fgaras si muntii Taga

    Muntii Piatra Craiului

  • Muntii Leaota sunt o formatiune muntoasa din Carpatii Meridionali din Romania, fiind vecini cu Muntii Piatra Craiului si Muntii Bugegi. Cea mai mare altitudine din acesti munti se poate atince in centrul acestui lant muntos in Varful Leaota, dupa cum se poate vedea de pe harta muntilor Leaota, si masoara 2133 de metri.

  • Muntii Poiana Rusca reprezinta o grupa montana ce se extinde pe teritoriul Carpatilor Occidentali. Acesti munti fac legatura intre partea nordica a Carpatilor - muntii Apuseni, si grupa sudica a acestora - muntii Banatului. Ocupa o suprafata de aproximativ 2640 metri patrati cu inaltimi ce au o media de nu mai mult de 1000 de metri. Totusi, cel mai mare pisc, dupa cum se poate vedea si din harta muntilor Poiana Rusca, este denumit varful Pades si atinge inaltimea de 1382 metri.

  • Muntii Parangului se afla in Carpatii Meridionali din Romania, fiind parte importanta a grupei Parang Sureanu Lotru. Un aspect important de notat este ca, dupa cum se poate observa si de pe harta, ocupa o suprafata foarte mare - cea mai intinsa suprafata muntoasa dintre toate masivele Romaniei. Astfel, de la vest spre est acestia au o lungime de 50 de kilometri iar de la sud spre nord au o lungime de 25 de kilometri. Daca analizam harta muntii Parangului vom vedea ca limita de vest a muntilor Parang este marcata de valea Jiului iar in partea de est de raul Lotru si raul Oltet.

  • Muntii Rarau Giumalau se gasesc in Romania si reprezinta o zona puternic dezvoltata din punct de vedere turistic in cadrul Carpatilor Orientali, fiind o grupa muntoasa ce include 2 mari masive legate intre ele: Giumalau si Rarau. Acesti munti fac parte din muntii Bucovinei, fiind localizati inspre nordul Carpatilor Orientali, scaldandu-se in vaile intinse ale Bistritei si ale Moldovei.

  • Muntii Sureanu mai sunt denumiti si Sebes sunt parte integranta a muntilor Sureanu Parang Lotrului, munti ce apartin de Carpatii Meridionali din Romania. Varful cel mai inalt din muntii Sureanu, dupa cum se poate vedea pe harta muntilor sureanu vizibila mai jos, este varful lui Patru si are o inaltime de circa 2130 de metri. Dupa cum puteti vedea pe harta muntilor Sureanu acestia nu au inaltimi foarte mari, ci mai degraba medii, ocupand insa o suprafata foarte intinsa, de peste 1600 de kilometri patrati.

  • Muntii Cibin si Muntii Lotru fac parte dintr-o grupa muntoasa a Muntilor Parang ce apartin de Carpatii Meridionali. In timp ce in muntii Lotru cel mai mare varf ajunge la 2242 de metri prin piscul Steflesti, in muntii Cibin cel mai mare varf este Frumoasa cu 2170 de metri. Dupa cum se poate observa pe harta, Muntii Cibin si Muntii Lotru se intind intre Jiu si Olt.

  • Muntii Giurgeu reprezinta o importanta grupa de munti din cadrul Carpatilor Moldo Transilvaneni ce apartin de lantul muntos al Carpatilor Orientali din Romania. Varful Prisca, ce ajunge la o inaltime de 1545 de metri reprezinta cel mai inalt pisc din Muntii Giurgeu. Acestia sunt dispusi sub forma unor culmi inalte ce se prelungesc pana spre izvoarele Oltului, avand ca limita superioara spre nord muntii Calimani, in partea de nord est depresiunile Borsec si Bilbor ii delimiteaza, muntii Hasmas reprezinta limita sudica a muntilor Giurgeu iar la vest se afla depresiunea Giurgeu.

Harti Recente in Blog

Comenteaza acest post pe harta facebook

Translate