In Romania calatorului nu i se da nici o ocazie de a se plictisi - si putem spune asta fara a exagera catusi si putin. Socotita nu de putine ori o "tara a paradoxurilor", Romania are de ce sa ne starneasca interesul. Ce curiozitate, exclama mai toata lumea, o tara latina in mijlocul unor popoare slave si fino-urgice! O tara majoritar ortodoxa, cu un nume care pastreaza totusi amintirea Romei...O Romanie asezata la potile Orientului, si totusi occidentala in foarte putine privinte!
Desi suprafata Romaniei nu depaseste 240.000km patrati, Romania dispune de aproape toate formele de relief: munti, mare, delta, lacuri, dealuri, coline, vai de ape serpuitoare, pesteri, chei, cascade.
Turistii sunt fascinati de traseul Dunarii de-a lungul Romaniei. Cale de 1075 km, stravechiul fluviu sacru Danubius ofera peisaje fabuloase. De-a lungul malurilor Dunarii s-a dezvoltat o vegetatie submediterana si s-au format misterioase forme de relief carstic. Nu trebuie ratat in special sectorul Cazanalor din Defileul Dunarii care are o suprafata de 144 km.
Inainte de varsarea ei in Marea Neagra, Dunarea se desparte in trei brate si anume: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe, intre care s-a format o salbatica delta. Aceasta este cel mai tanar pamant al tarii; nu are o vechime mai mare de 10.000 ani. Paradis la plantelor si vietuitoarelor de tot felul, Delta Dunarii a fost inclusa de UNESCO in circuitul revervatiilor mondiale ale biosferei.
Romania beneficiaza de rarul privilegiu de a avea deschidere la Marea Neagra pe o lungime destul de mare aproximativ de 240 km. De-a lungul litoralului se insira minunate statiuni: Mamaia, Navodari, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche. Constanta, dezvoltata pe ruinele anticei colonii grecesti Tomis - celebrul loc de exil al poetului latin Ovidius - este cel mai important port la Marea Neagra al Romaniei.
Mai mult de jumatate din lungimea Carpatilor, care fac parte din lantul alpino-carpato-himalaian, se gaseste pe teritoriul Romaniei. Carpatii romanesti sunt "paradisul" schiorilor, al amatorilor de drumetii si de sporturi extreme. In Carpatii romanesti stratul de zapada dureaza 100 - 120 zile pe an. Va stau la dispozitie aici numeroase trasee marcate, cu diverse grade de dificultate. Cele mai accesibile sunt statiunile montane din Valea Prahovei, strajuite de Muntii Bucegi si Baiului: Sinaia, fosta resedinta de vara a familiei regale, Busteni, Azuga, Predeal. Masivul Fagaras detine recordul de inaltime, cu al sau varf Modoveanu care are 2544 m, aparent inexpungabil. Piatra Craiului este o creasca dantelata de calcar alb-cenusiu, cu pereti inalti, polite stancoase, colturi si grohotisuri. "Cetatea de piatra" a Apusenilor este taramul fenomenelor carstice: Cetatile Ponorului, Ghetarul Focul Viu, Cheile Galbenei, Somesul Cald, Ramatilor. Masivul Retezat, cu 80 lacuri glaciare si anume: Bucura, Zanoaga, Taul Negru, Ana, Lia, Viorica, adaposteste un parc national de 54.400 ha, declarat Rezervatie a Bioseferei.
Muntii Maramuresului sunt strabatuti de Valea Vaserului, de-a lungul careia circula o arhaica mocanita de aburi - tren pe linie ingusta. In Gutai ne impresioneaza mai ales Creasta Cocosului care este un perete abrupt format din roci vulcanice, cu altitudinea de 1.438 m. Muntii Rodnei pastreaza numeroase urme glaciare: creste, vai, circuri, morene. Nu putem sa vorbim de Masivul Rarau fara a aminti de bizarele Pietre ale Doamnei. Pe platoul Muntilor Calimani, de origine vulcanica, se inalta complexul de stanci 12 Apostoli - care ne transpune in atmosfera mitologica a inceputului de lume.
Carpatii au fost asemanati unui "castel de apa", caci de aici isi incep calatoria prin Romania sute de rauri si parauri, reprezentand 98% din reteaua hidrografica a tarii: Olt, Mures, Ialomita, Somes, Arges, Siret, Jiu, Ramet. Curgerea apelor prin muntii romanesti se transforma uneori intr-un adevarat spectacol. Cheile Nerei, Turzii, Bistritei, Oltetului, Runcului (Sohodolului), Bicazului, Tatarului sunt doar cateva din cele 200 defilee de pe teritoriul acestei tari.
Subteranele Romaniei ascund aproxiamtiv 12.000 pesteri ale caror galerii insumeaza 1.000 km: Ghetarul Scarisoara, Pestera Ursilor, Pestera Bistritei, Pestera Muierilor, Pestera Liliecilor, Pestera Ialomitei, Pestera Vantului, Pestera Meziad.
Romania se mandreste cu 3.500 lacuri. Exista aici lacuri vulcanice cum ar fi Sf. Ana, glaciare cum sunt: Bucura, Zanoaga, Galcescu, Balea, carstice cum ar fi Iezerul Ighiu, saline cum sunt: Lacul fara fund, Ursu, de baraj natural cum e Rosu, antropice cum sunt: Portile de Fier pe Dunare, Izvorul Muntelui sau Bicaz pe Bistrita, Vidraru pe Arges, Vidra pe Lotru, Scropoasa pe Ialomita.