Aproape totul despre Romania un cadru natural

In Romania calatorului nu i se da nici o ocazie de a se plictisi - si putem spune asta fara a exagera catusi si putin. Socotita nu de putine ori o "tara a paradoxurilor", Romania are de ce sa ne starneasca interesul. Ce curiozitate, exclama mai toata lumea, o tara latina in mijlocul unor popoare slave si fino-urgice! O tara majoritar ortodoxa, cu un nume care pastreaza totusi amintirea Romei...O Romanie asezata la potile Orientului, si totusi occidentala in foarte putine privinte!

Desi suprafata Romaniei nu depaseste 240.000km patrati, Romania dispune de aproape toate formele de relief: munti, mare, delta, lacuri, dealuri, coline, vai de ape serpuitoare, pesteri, chei, cascade.
Turistii sunt fascinati de traseul Dunarii de-a lungul Romaniei. Cale de 1075 km, stravechiul fluviu sacru Danubius ofera peisaje fabuloase. De-a lungul malurilor Dunarii s-a dezvoltat o vegetatie submediterana si s-au format misterioase forme de relief carstic. Nu trebuie ratat in special sectorul Cazanalor din Defileul Dunarii care are o suprafata de 144 km.

Inainte de varsarea ei in Marea Neagra, Dunarea se desparte in trei brate si anume: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe, intre care s-a format o salbatica delta. Aceasta este cel mai tanar pamant al tarii; nu are o vechime mai mare de 10.000 ani. Paradis la plantelor si vietuitoarelor de tot felul, Delta Dunarii a fost inclusa de UNESCO in circuitul revervatiilor mondiale ale biosferei.
Romania beneficiaza de rarul privilegiu de a avea deschidere la Marea Neagra pe o lungime destul de mare aproximativ de 240 km. De-a lungul litoralului se insira minunate statiuni: Mamaia, Navodari, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche. Constanta, dezvoltata pe ruinele anticei colonii grecesti Tomis - celebrul loc de exil al poetului latin Ovidius - este cel mai important port la Marea Neagra al Romaniei.

Mai mult de jumatate din lungimea Carpatilor, care fac parte din lantul alpino-carpato-himalaian, se gaseste pe teritoriul Romaniei. Carpatii romanesti sunt "paradisul" schiorilor, al amatorilor de drumetii si de sporturi extreme. In Carpatii romanesti stratul de zapada dureaza 100 - 120 zile pe an. Va stau la dispozitie aici numeroase trasee marcate, cu diverse grade de dificultate. Cele mai accesibile sunt statiunile montane din Valea Prahovei, strajuite de Muntii Bucegi si Baiului: Sinaia, fosta resedinta de vara a familiei regale, Busteni, Azuga, Predeal. Masivul Fagaras detine recordul de inaltime, cu al sau varf Modoveanu care are 2544 m, aparent inexpungabil. Piatra Craiului este o creasca dantelata de calcar alb-cenusiu, cu pereti inalti, polite stancoase, colturi si grohotisuri. "Cetatea de piatra" a Apusenilor este taramul fenomenelor carstice: Cetatile Ponorului, Ghetarul Focul Viu, Cheile Galbenei, Somesul Cald, Ramatilor. Masivul Retezat, cu 80 lacuri glaciare si anume: Bucura, Zanoaga, Taul Negru, Ana, Lia, Viorica, adaposteste un parc national de 54.400 ha, declarat Rezervatie a Bioseferei.

Muntii Maramuresului sunt strabatuti de Valea Vaserului, de-a lungul careia circula o arhaica mocanita de aburi - tren pe linie ingusta. In Gutai ne impresioneaza mai ales Creasta Cocosului care este un perete abrupt format din roci vulcanice, cu altitudinea de 1.438 m. Muntii Rodnei pastreaza numeroase urme glaciare: creste, vai, circuri, morene. Nu putem sa vorbim de Masivul Rarau fara a aminti de bizarele Pietre ale Doamnei. Pe platoul Muntilor Calimani, de origine vulcanica, se inalta complexul de stanci 12 Apostoli - care ne transpune in atmosfera mitologica a inceputului de lume.
Carpatii au fost asemanati unui "castel de apa", caci de aici isi incep calatoria prin Romania sute de rauri si parauri, reprezentand 98% din reteaua hidrografica a tarii: Olt, Mures, Ialomita, Somes, Arges, Siret, Jiu, Ramet. Curgerea apelor prin muntii romanesti se transforma uneori intr-un adevarat spectacol. Cheile Nerei, Turzii, Bistritei, Oltetului, Runcului (Sohodolului), Bicazului, Tatarului sunt doar cateva din cele 200 defilee de pe teritoriul acestei tari.

Subteranele Romaniei ascund aproxiamtiv 12.000 pesteri ale caror galerii insumeaza 1.000 km: Ghetarul Scarisoara, Pestera Ursilor, Pestera Bistritei, Pestera Muierilor, Pestera Liliecilor, Pestera Ialomitei, Pestera Vantului, Pestera Meziad.
Romania se mandreste cu 3.500 lacuri. Exista aici lacuri vulcanice cum ar fi Sf. Ana, glaciare cum sunt: Bucura, Zanoaga, Galcescu, Balea, carstice cum ar fi Iezerul Ighiu, saline cum sunt: Lacul fara fund, Ursu, de baraj natural cum e Rosu, antropice cum sunt: Portile de Fier pe Dunare, Izvorul Muntelui sau Bicaz pe Bistrita, Vidraru pe Arges, Vidra pe Lotru, Scropoasa pe Ialomita.

Harti.technorati.ro pe Facebook

Informatii turism si Harti online

 • Mai putin vizitat de turisti, afalti in cautarea unor piscuri greu de cucerit. Muntii Apusenii din Romania ofera toamna un spectacol grandios pentru toti iubitorii turismului montan.

 • Muntii Retezat sunt localizati in Carpatii Meridionali din Romania, facand parte din grupa muntilor Retezat Godeanu. Acesti munti isi ridica masivele intre 2 depresiuni mari ale Romaniei - depresiunea Hateg si depresiunea Petrosani, si intre 2 rauri la fel de importante - raul Mare spre nord est si raul Jiul de Vest, aflat in partea de sud. Acestia sunt inconjurati la sud de muntii Valcan, la sud vest de muntii Godeanu iar la vest de muntii Tarcu. Varful Peleaga este cel mai inalt masiv muntos, dupa cum putem vedea din harta muntilor Retezat din Romania.

 • Harta geografica a romaniei cu formele de relief, Harta generala din Romania unde se pot vizualiza toate formele de relief, munti podisuri, campii din Romania.

  Harta fizica cu cu forme de relief din Romania: Campia de vest si dealurile de vest, Carpatii occidemntali, Depresiunea transilvaniei, Carpatii meridionali, Carpatii orientali, Podisul getic, subcarpatii, Campia romana, Podisul Moldovei, Podisul Dobrogei, si Delta Dunarii, Marea Neagra.

  Harta relief Romania

 • Romania pe harta politica este localizata ca fiind situata in partea de sud-est a Europei, in Peninsula Balcanica, Romania are iesire la Marea Neagra si ca vecini cum se poate vedea si pe harta politica urmatoarele tari: in partea de est pe harta se gaseste Marea Neagra, Republica Moldova si Bulgaria la sud pe harta, in vestul tarii se gaseste pe harta Serbia, Muntenegru si Ungaria, precum si Ucraina la nord si nord-est.

 • Muntii Trascau reprezinta o grupa montana ce se intinde pe teritoriul muntilor Apuseni din Romania, munti ce fac parte din lantul Carpatilor Occidentali. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Trascau cel mai mare varf din acesti munti este varful Dambau care atinge o inaltime maxima de 1369 metri. Ca si localizare, muntii Trascau alaturi de cheile Turzii formeaza zona de rasarit a muntilor Apuseni.

 • Masivele Rarau - Giumalau constituie o zona turistica de mare importanta in cadrul Carpatilor Orientali  fiind formata din doua masive stans legate a caror importanta pentru turism deriva din urmatoarele aspecte: varietatea peisajelor naturale impuse de relief si vegetatie; accesibilitatea determinata de prezenta culoreloe de vale ce
  incadreaza cele doua masive montane. existenta a doua centre turistice de mare insemnatate ce se afla la periferie (Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei) ce constituie puncte de plecare pentru principalele fluxuri de turisti.

 • Muntii Bistritei reprezinta o grupa de munti din Romania, situata pe harta in Carpatii Orientali, zona Moldo Transilvana. Inaltimea maxima regasita in cardul acestor munti se regaseste la 1859 de metri altitudine, reprezentata de varful Budacu. Daca analizati harta Muntii Bistritei puteti observa faptul ca acestia sunt in zona centrala a Carpatilor Rasariteni si ocupa o suprafata de peste 1200 km patrati.

 • Muntii Tibles reprezinta o grupa muntoasa din cadrul Carpatilor Bucovinei si Maramuresului, lant muntos ce face parte din Carpatii Orientali din Romania. Dupa cum se poate vedea pe harta muntilor Tibles din Romania cel mai inalt varf al acestor munti este piscul Bran care ajunge pana la 1840 de metri. Muntii Tibles din Cadrul Carpatilor Bucovinei si Maramuresului sunt situati in grupa nordica a Orientalilor avand ca proprietate specifica rocile vulcanice care au ajutat la formarea lor, un lucru intalnit destul de rar in Carpatii Romaniei.

Harti Recente in Blog

Comenteaza acest post pe harta facebook

Translate