Credinciosii din Romania il stiu drept schitul de pe Ostrovul Oltului din Calimanesti Valcea. Sa-l vizitezi odata e suficient sa-ti intaresti credinta. E de ajuns sa auzi o singura data vocea maicutelor de aici si iti gasesti linistea.
Schitul Ostrov, cu hramul "Nasterea Domnului", nu se afla departe de inima Calimanestiului. Dar apele Oltului au avut grija sa-l separe de zarva si de grijile lumesti din oras.
Odata ce ai trecut podul simplu si vechi, regasesti pe insula, dincolo de bariera de copaci si de flori, o lume linistita, plina de evlavie si de intelegere. Se spune ca aici s-ar fi calugarit sotia lui Neagoe Basarab, cel care a si ctitorit biserica. Insa date exacte nu exista, asa ca totul ramane in legenda locului. Cert este ca, cel putin o data, o sotie de domnitor si-a gasit aici chemarea spre Dumnezeu. Cand s-a hotarat sa renunte la cele lumesti, Smaranda, sotia domnitorului Vlad Calugarul, a ales ca loc de calugarire schitul dintre ape. Aici traiesc 12 maicute, tinere modeste si cu vorba blanda. Fac parte din noul "val" de maicute care au venit pe Ostrov dupa 1996, odata cu transformarea manastirii din asezamant sfant de calugari intr-unul de maicute. Dupa, cum recunosc, nu fac minuni, nu fac plantele sa creasca din piatra seaca...doar munces zi de zi si au grija de locasul lor de cult, asa cum a lasat cuvant Dumnezeu. Faptul ca aici sunt unele dintre cele mai frumoase si ingrijite gradini si manastiri din Romania e vrerea Domnului.
Exista oameni care si-au gasit linistea in aceste locuri dupa dezamagiri care le zdruncenasera sufletul. E tot dorinta Lui? Tine si de puterea icoanei care o intruchipeaza pe Maica Domnului, care se gaseste aici de sute de ani, adauga maicuta Iuliana. "Icoana asculta nevoile si necazurile fiecaruia. Sunt oameni care au venit din toata tara sa ne multumeasca, spunand ca la noi au gasit binele", a zis maicuta.
Multi s-au rugat aici pentru venirea pe lume a unui copil, pentru rude care aveau patima betiei ori pentru insanatosirea celor dragi. "O mama din Timisoara, care statea de o buna perioada in Calimanesti, s-a rugat la Maica Domnului pentru fiul ei, injunghiat in plamanul drept. Doctorii din Timisoara, nu-i dadusera multe sanse de trait, dar si-a revenit. Mama lui a ales rugaciunea la icoana Maicii Domnului de aici in locul disperarii si al primului tren spre Timisoara", isi aminteste maicuta Iuliana. Daca asculti graiul credinciosilor care vin la manastire iti dai seama ca, intr-adevar, vin din toata Romania. O parte dintre ei stiu de icoana Maicii Domnului si vin direct la ea, sa se roage, o parte au auzit ca aici, in gradinile ferite de apele Oltului, isi pot gasi tihna. Pentru toti exista o vorba buna din partea maicutelor si o minune ce urmeaza a fi infaptuita.
Pe vremuri insula pe care este construita manastirea, adapostea arbori seculari. Din pacate, acestia au disparut dupa ce in timpul comunismului, insula cu biserica, a fost ridicata 6 metri. Poate ca asa a fost mai bine, daca nu se decidea inaltarea insulei, biserica ar fi fost inundata in timpul lucrarilor de constructie a barajului de la Calimanesti Valcea.