Povesti care te face sa vizitezi Castelul Bran sau Castelul Groazei care se gaseste la mai puțin de 30 km distanta de Brașov, o legenda creeata pentru turisti. Daca spui bran, spui Dracula. Legenda care atrage turistii ca un magnet a trimis in umbra toate celelalte povesti despre castelul cu o istorie de peste sapte secole.
Alaturi de resedinta de la Balcic, Branul era "casa" favorita a Reginei Maria. Impresionata de ceea ce a vazut cand l-a vizitat prima data, ar fi marturisit: "Ce basm ar insemna sa chem la viata un mic castel medieval, o adevarata poveste cu zane". Dorinta i s-a implinit in 1920, cand castelul i-a fost donat pentru contributia pe care a avut-o la infaptuirea Marii Uniri. Ileana, fiica Reginei Maria, i-a adus inima la Bran in 1940, dupa cedarea Cadrilaterului, si a depus-o intr-o capela sapata in stanga Magurii. Mormantul a fost profanat in 1968, iar inima reginei a fost ascunsa trei ani intr-un seif al muzeului Bran.
Cea mai cunoscuta poveste din jurul Castelului Bran este tot cea a Contelui Dracula. Torul a inceput cu romanul autorului irlandez Bram Stoker, care denatureaza povestea lui Vlad Tepes, pe care-l transforma intr-un vampir sangeros si-l plaseaza la Bran, desi este foarte putin probabil ca acesta sa fi locuit vreodata in castel. Dar acest aspect nu are importanta. Ceea ce conteaza este ca Branul se potriveste perfect in povestea gotica si atrage o multime de turisti.
Castelul a fost retrocedat anul trecut Arhiducelui Dominic de Habsburg. Ministerul Culturii a mutat colectiile apartinand statului roman de la Castel la Vama Medieval, iar acesta a fost remobilat cu obiecte din colectia familiei regale. Inca este deschis pentru turisti, asa ca puteti sa-l treceti in agenda de vacanta.
Strada General Traian Moșoiu 502A, Bran 507025 Romania