Ghid de buzunar Bulgaria - Litoralul Marii Negre

Litoralul bulgaresc, Ghid de buzunar - Litoralul Marii Negre in Bulgaria
In antichitate, din cauza furtunilor frecvente, Marea Neagra era dominata Pontos Axeinos - marea ostila. Dar odata cu popularea treptata a litoralului si dezvoltarea relatiilor comerciale au inceput sa o numeasca Pontos Euxinos - marea primitoare.
In zilele noastre o asemenea denumire nu surprinde pe nimeni, mai ales daca a vizitat

Litoralul bulgaresc in timpul verii.
Litoralul bulgaresc este un leagan al civilizatiilor care a prezentat straturi istorice bogate. Aici se pot vedea ramasitele unor civilizatii vechi, sanctuare pagane din epoca tracilor, cultura elinistica, Imperial Roman, Evul Mediu si epoca Renasterii bulgare.
Zona litoralului bulgaresc ocupa intreaga frontiera de est si acvatoriul aferent. Incepe de la capul Sivriburun langa frontiera cu Romania si se termina in gura raului Rezovska la frontriera cu Turcia. Lungimea lui este de numai 387km, dar este unic prin diversitatea naturala, flora si fauna, arhitectura si oportunitatile de recreere, sport si divertisment. Conventional se imparte in litoralul de nord (la nord de capul Emine) si cel de sud (la sud de capul Emine). Coasta de sud este cunoscuta prin plajele intinse si lungi, iar cea de nord imbina fasii de nisip si relief stancos.
Majoritatii statiunilor de pe litoralul bulgaresc i s-a acordat prestigioasa distinctie "Steagul albastru", pe care Federatia mondiala de ecologie o decerneaza celor mai bune plaje si porturi de iahturi.
Intregul litoral face parte din Via Pontica - calea Marii migratii a pasarilor.
Anotimpul verii in Bulgaria incepe in primele zile ale lunii mai si se incheie la sfarsitul lui octombrie. Clima blanda, marea calda si soarele magnific, intinsele plaje cu nisip si racoarea padurilor exotice, alaturi de izvoarele cu ape minerale curative si monumenele istorice si culturale fac din litoralul bulgaresc un loc atractiv de recreere. Iar farmecul arhitecturii bulgare traditionale, bucataria bulgareasca variata si gustoasa, precum si ospitalitatea si atitudinea amicala a oamenilor va vor face sa va intoarceti din nou.

Litoralul de nord

Durankaluk
Cea mai nordica localitate de pe litoralul bulgaresc se afla la 15km nord de Shabla si 107km de Varna. La sud-est de Durankaluk este situat lacul eponim.
Intr-una din insulele lacului se afla singurul sanctuar de pestera a zeitei Cybela, precum si o asezare eneolitica din anii 4600 - 4200 i.Hr. Aici a fost descoperita si cercetata cea mai mare necropola preistorica din lume.
Asezarea din Insula mare a fost locuita cu scurte intreruperi timp de peste 6 milenii. Aici se poate vedea cea mai veche arhitectura din piatra din Europa continentala, precum si templul marii zeite-mame Cybela.

Krapets
Micul sat pescaresc este situat la 10km de Shabla si la 90km de Varna. Krapets este un loc linistit, vestit prin dunele de nisip si pasarile care cuibaresc si ierneaza in imprejurimi. Satul este inconjurat de lacuri si rezervatii naturale. Fasia de plaja cu o lungime de peste 6km intre Krapets si Durankaluk este unica. Aici se afla si unele dintre putinele dune virgine din Marea Neagra, marea este linistita cu fund moale de nisip.

Shabla
Cel mai estic oras bulgaresc se afla la aproximativ 83km de Varna si la 24km de frontiera romano-bulgara. Este situat pe malul lacului eponim. Apare in locul unei localitati tracice care in epoca romana se intinde si devine orasul roman Karia, cu port la mare. In epoca bizantina ascensiunea lui continua, se dezvolta mestesugurile si comertul. Treptat mestesugurile dispar si populatia incepe sa se ocupe prepoderent de pescuit. In imprejurimile Shablei s-au efectuat numeroase explorari si foraje in vederea extragerii petrolului.
In apropierea orasului a fost construit un iahtclub, de unde incepe regata de iahturi anuala in Marea Neagra. Principalele obiective turistice ale orasului sunt: biserica "Sf. Haralambie" (1853), ramasitele orasului antic Karia (Karon Pimen). In punctul cel mai estic din Bulgaria - capul Shabla, se afla cel mai vechi far din tara (1856). La 2km nord-es de oras se afla lacul-liman Shabla.

Kamen bryag
Satul Kamen bryag este situat la 18km de kavarna si la 2km nord de Russalka. Faleza este formata din stanci inalate si abrupte. Numeroasele pesteri si golfuri pitoresti atag pe amatorii scufundarilor si alpinismului.
La 2km de Kamen bryag se afla rezervatia arheologica Yaylata (in limba turca inseamana pasune inalta), unde se afla un complex de pesteri unic, cuprinzand 101 pesteri. Aici au fost descoperite si necropole timpurii cu camere, sapate in stanci.
In epoca bizantina timpurie aici a existat si o manastire rupestra. Fratii Shkorpil sunt primii care cerceteaza acest loc si il cartografiaza. Sunt pastrate ramasitele unei cetati din epoce bizantina timpurie, construita in timpul domniei imparatului Atanasie - sec. al V-lea si al VI-lea.

Satul de vacanta Russalka
Se afla la 20km de Kavrna si la 60km de Varna. Este situata in rezervatia naturala Taukliman denumit si golful pasarilor. Complexul ofera o frumoasa fasie de plaja, numeroase atractii si distractii cum ar fi: terenuri de tenis, iahtclub, sporturi subacvatice. Frumoasele case de vacanta care sunt amplasate amfiteatral cu vedere spre mare.

Kavarna
Este situata la 2km de malul marii, in partea sudica a Platoului dobrogean. In sec. al VI-lea i. Hr., aici a existat o asezare tracica, iar mai tarziu grecii au infiintat colonia Bizone. In sec. I i. Hr., in timpul unui cutremur puternic, o mare parte din localitate este scufundata in fundul marii. Orasul este reconstuit in epoca Imperiului Roman. In sec. al XVI-lea se mentioneaza pentru prima data sub denumirea de Kavarna si devine orasul principal al principatului independent al lui Balica, Dobrotici si Ivailo. Distrus aproape in intregime in timpul invaziei otomane, orasul a fost reconstuit in cea de-a doua jumatate a sec al XVIII-lea. In ultimii ani la Kavarna are loc festivalul "Kaliakra Rock Fest", la care participa formatii de rock celebre, de aceea orasul si-a castigat porecla de "Capitala rockului".
Obiective care starnesc interesul turistilor sunt: muzeul de istorie, ramasitele orasului antic Bizone si cetatea medievala de la capul Chirakman.

Capul Kaliakra
Capul Kaliakra este situat la 12km nord-est de Kavarna si la 60km nord-est de Varna. Patrunde adanc in mare cam 2km si seamana mai degraba cu o peninsula inconjurata de stanci abrupte de culoare rosu intens inalte pana la 70m. Au fost descoperite ruinele unei cetati si unei asezari, populate succesiv de catre traci, romani, bizantini, bulgari si turci. Sub denumirea de Kaliakra (cap frumos si primitor), denumirea este mentionata pentru prima data intr-o harta de navigatie maritima din 1318.
In cea de-a doua jumatate a sec. XIV-lea cetatea devine capitala despotatului bulgar independent (despotatul Karnavur) si se transforma intr-un oras medieval bine fortificat cu flota proprie. In data de 31 iulie 1791 in aporpierea capului Kaliakra are loc cea mai grandioasa batalie desfasurata in Marea Neagra - amiralul rus Fyodor Ushakov infrange mult mai numeroasa escadra otomana comandata de Hussein-Pasa.
Kaliakra este declarata rezervatie naturala in 1941 in scopul de a se prezerva vegetatia de stepa caracteristica - Kalekairia, si arealul focii cu burta alba "foca monah". In 2003 descoperirile arheologice din epoca antica si cea medievala din apropierea Kaliakrei si acvatoriul aferent din apropierea satului Balgarevo sunt declarate rezervatie arheologica.

Balcic
Balcicul este situat intr-un golf mic de pe litoralul de nord, in apropierea statiunii Albena si la 47km nord-est de Varna. Intregul oras este amplasat amfiteatral deasupra golfului mic. In zona au fost descoperite vestigii arheologice de aproximativ 2500 de ani. In sec. al VI-lea i.Hr. aici a fost infiintata colonia greceasca Kruni. Mai tarziu orasul este denumit Dionisopolis in cinstea zeului vinului Dionis si in antichitate a fost al doilea ca marime de pe litoralul Marii Negre dupa Odesos (Varna de azi). In sec. al VIII-lea - al IX-lea orasul face parte din statul bulgar si primeste denumirea de Karvurna (compasiune, patimire, ospitalitate). In sec. al XVI-lea devine un port important, cunoscut sub numele de Balcic. Dupa eliberarea de sub turci orasul catva timp face parte din teritoriul Romaniei si devine o minunata statiune. In 1940 este retrocedat Bulgariei.
Principalele obiective turistice ale orasului sunt: cea mai lunga alee de plimbare la malul marii de pe intregul litoral bulgaresc, complexul renascentist, muzeul de istorie, galeria de arta, biserica "Sf. Nicolae" (1866), "Maica Domnului" (1873), templul elinistic al Cybelei - singurul de acest tip in partea estica a Peninsulei Balcanice, tuzla (zona renumita pentru tratamentele cu namol si ape termale), situata la aproximativ 4km de oras.

Castelul de la Balcic
Fara indoiala, locul cel mai remarcabil din Balcic este palatul Reginei Maria a Romaniei, botezat de ea cu denumirea romantica de "Tenha Juvah" - Cuibul linistiti.
Complexul arhitectural "Castelul" este construit in timpul ocupatiei romanesti a Dobrogei (1919 - 1940), cand orasul devine o statiune splendida, preferata de o mare parte din aristocratia roamana. Reprezinta o combinatie indrazneata de natura exuberanta si exotica si arhitectura rafinata si eleganta plina de elemente vechi bulgare, gotice, orientale si mauritane.
Complexul cuprinde un castel cu turn, vile retrase, incinte auxiliare, mori, gradini minunate, o cataracta cu lac, paraie, toate elementele fiind impletite intre ele cu multa dibacie.

Gradina botanica de la Balcic
Parcul splendid al Castelului de la Balcic este creat in 1926 de elevetianul Jules Jany si este denumit "Gradina lui Allah". In 1955 cea mai mare parte din parc este transformata in Gradina botanica a Universitatii din Sofia. Colectia uimitoare de peste 250 specii de cactusi mari este a doua ca marime dupa cea din Monaco si astazi impresioneaza pe numerosii vizitatori. Gradinile castelului au audunat incredibila diversitate vegetala de peste 3000 specii, aranjamente cu gust si stil.
Aici sunt zeci de specii de plante exotice unice cum ar fi: arborele de cauciuc si arborele de haritie, un vechi gincko, secvoia gigantica si magnolia grandiflora.

Albena
Statiunea se afla la aproximativ 30km nord-est de Varna, 12km sud-vest de Balcic. Imbina o fasie de plaja cu o lungime de 6,5km cu nisip fin cu numeroase posibilitati de recereere si divertisment. Exista conditii de a se practica diverse sporturi - surfing, terenuri de tenis, minigolf, piscine, o baza de hipism, etc...Special pentru copii a fost amenajat un parc de distractii, tobogane de apa, balci, etc. In zona functioneaza campigurile "Albena", "Intenational", "Exotica".
Turistii pot vzita rezervatia biosferica Baltata - o padure longoz protejata si complexul balneologicc "Kranevo" la 2km de Albena.

Kraveno
Satul Kraveno se afla la 2km de Albena si este o localitate climaterica vestica, situata nu departe de malul marii. Exista o legatura directa cu Albena - un drum asfaltat care traverseaza padurile racoroase ale rezervatiei Baltata. Oaspetii satului Kraveno pot folosi minunatele plaje din Albena. In zona s-au pastrat ramasitele cetatii medievale Kranea, o parte din linia de fortificare a Principatului Dobrogea al fratilor Balica si Dobrotici.

Zlatni Pyasatsi
Este una dintre ceele mai vestite statiuni maritime din Bulgaria, situata la 18km nord-est de Varna. Intinsa fasie de plaja are o lungime de 4km si e acoperita cu nisip fin. Statiunea se inalta in mijlocul unei paduri splendide. Dispune de peste 80 hoteluri, 5 complexe de vile, numeroase vile si un camping. Nisipurile de Aur ofera numeroase posibilitati de sport divertisment - surfing, iahturi, terenuri de tenis, piscine, discoteci, baruri, etc.

Manastirea Aladzha
Se afla la 4km nord-vest de Nisipurile de Aur si la 12km nord-est de Varna. Constituie un complex care cuprinde chilii monarhale, doua biserici, o capela si incaperi amplasate la cateva etaje, sapate la o inaltime de aproximativ 20m. Manastirea a fost infiintata in sec. al XIII-lea si a fost lacas al calugarilor isihasti. Isi datoreaza numele frescelor multicolorate (aladzha - pestrit), din care s-a pastrat o mica parte din sec. al XIV-lea. Multumita cercetatorilor cehi fratii Shkorpil, monumentul a fost cercetat si in 1912 este declarat monument istoric national, iar 1957 devine monument cultural de insemnatate natioanala. Pe langa manastire este amenajat un muzeu si expozitia permanenta "Fresce medievale din sec. al XII-lea - al XVI-lea". A fost locuita pana in sec. al XVIII-lea, cand in timpul prigonirilor crestinilor in epoca dominatiei otomane manastirea a fost distrusa di monahii au parasit-o.

Statiunea "Slanchev den"
Se afla la 10km nord-est de Varna si la 8km de Nisipurile de Aur. Statiunea dispune de 4 hoteluri de lux, situate chiar pe malul marii, un parc natural si o plaja intinsa cu o lungime de 1km si o latime intre 20 si 80m.

Clubul de vacanta Riviera
Este situat la 17km nord-est de varna, in imediata apropiere a Nisipurilor de Aur. Statiunea dispune de o plaja splendida si conditii minunate pentru turism balnear si afaceri. Complexul dispune de 5 hoteluri, situate chiar pe malul marii, 3 terenuri de tenis, 2 centre SPA, 2 centre de afaceri si 13 sali de conferinta.

Sfintii Constantin si Elena
Statiunea "Sveti Konstantin i Elena" este situata la 8km sud de Nisipurile de Aur, si la 10km nord-est de Varna. Statiunea ofera o minunata fasie de plaja si conditii de odihna excelente. Este situata in mijlocul unui parc, dispune de numeroase centre balneare, circa 30 de hoteluri, complexuri de vile, oferind variate posibilitati de sport si recreere. In complex se afla manastirea "Sf. Constantin si Elena".

Varna
Varna este amplasata amfiteatral in jurul marelui golf eponim. Este capitala maritima a Bulgariei, al treilea oras ca marime din Bulgaria si cel mai mare oras din zona Marii Negre. Pe teritoriul orasului in 1972 a fost descoperita Necropola halcolita din Varna care cuprinde peste 3000 de obiecte din aur cu greutate totala de 6,5kg si care este cek mai vechi aur prelucrat din lume (al V-lea mileniul i.Hr.). Vestigiile din Necropola halcolita din Varna sunt senzationale si dovedesc existenta unei civilizatii dezvoltate din Europa de Sud-Est. In sec. al VI-lea elinii din polisul Milet infiinteaza aici colonia Odesos adica orasul apelor, care se transforma repede intr-unul dintre cele mai insemnate porturi si centre comenrciale din Marea Neagra. In epoca Imperiului Roman, orasul inregistreaza un progres economic si cultural fara precedent. Denumirea de Varna este mentionata pentru prima data in sec. al VIII-lea, cand localitatea deja face parte din teritoriul statului bulgar. Devine un port mare, care desfasoara comert activ cu Venetia si Genua.
Dupa eliberarea de sub turci incepe sa se dezvolte repede si isi recapata importanta de centru al comertului intern si celui international. In prezent Varna este un centru administrativ, economic, cultural si turistic de renume mondial. Dispune de aeroport si un port mare.
Printre obiectivele turistice ale orasului se pot mentiona: Podul lui Asparuh - cel mai lung din Bulgaria avand o lungime de 2km, catedrala "Maica Domnului" (1883 - 1886), biserica "Sf. Atanasie" (sec. XIII-lea), parcul maritim, teatrul de vara, delfinariul, muzeul de arheologie, Muzeul national al armatei marine, muzeul Renasterii bulgare, galeria de arta, muzeul de istorie a Varnei, Necropola halcolita din Varna, ramasitele termelor romane, capul Galata situat la 6km sud de oras, lacul Varna, rezervatia "Pobitie kamani - Pietrele infipte" situate la 17km vest de oras, palatul "Euxinograd" situat la 5km sud-est de oras.

Kamchia
Cu lungimea sa de 245km, Kamchia este cel mai mare rau bulgaresc care se varsa in Marea Neagra. Raul principal Luda Kamchia izvoraste din muntele Lisa de Rodopii Orientali si in apropierea satului Tsonevo conflueaza cu raul Golyama Kamchia. Zona din apropierea raului a fost populata inca din antichitate - langa gura de varsare se afla ruinile unei cetati romane. Cel mai probabil in epoca medievala aici a fost construit un santier de nave. Astazi langa gura de varsare a raului se afla o statiune maritima cu o intinsa fasie de nisip.
Cea mai mare atractie este calatoria pe Kamchia. Rezervatia biosferica "Kamchia" este infiintata in 1951 si cuprinde intreaga varsare a raului. Este trecuta pe lista UNESCO a rezervatiilor biosferice in scopul ocrotorii bogatiei exceptionale a florei si faunei din zona.

Shkorpilovtsi
Este situat la 8km sud de gura de varsare a raului Kamchia si la aproximativ 45km de Varna. Vechea denumire a satului a fost Fandakli (in limba turca fandak - aluna), mai tarziu primeste denumirea actuala in cinstea fratilor Karel si Herman Shkorpil.
Emblematica pentru o plaja este estacada de 230m, care face parte din baza stiintifica "Shkorpilovtsi", construita in 1982.

Bayala
Este situata la o distanta egala de Varna si Burgas si constituie un fel de frontiera dintre litoralul de nord si cel de sud. In jurul sec. al VI-lea i.Hr. aici a existat asezarea Aspros. Din cauza numeroaselor atacuri ale piratilor, localitatea se muta spre uscat, unde se afla si orasul de azi. Dupa eliberarea de sub turci, Byala marcheaza frontiera intre Principatul Bulgariei si Rumelia de Est pana la Unirea Bulgariei in 1885.
Plaja de la Byala este vasta si curata, iar combinatia intre clima maritima si montana si liniste fac din oras un loc atractiv pentru recreere. La capul "Sf. Atanasie" se afla ramasitele unei cetati din antichitatea tarzie. La aproximativ 20km de sud de Byala este situat campingul Irakli.

Obzor
Este situat la 60km sud de Varna, la poalele estice ale Muntilot Balcani. Fasia de plaja are o lungime de 7km. In antichitate a fost cunoscuta ca colonie elena Heliopolis (orasul soarelui), iar mai tarziu, in epoca romana - Templum Jovis (Templul lui Jupiter). La 3km vest de oras se vad ramasitele cetatii medievale Kozyak.

Litoralul de Sud in Bulgaria

Elenite
Un sat de vacanta situat intr-un golf pitoresc, la 10km nord de statiunea Slanchev Bryag. Satul de vacanta Elenite dispune de vile si bungalouri comode si 2 hoteluri. Ofera conditii excelente pentru practicarea sporturilor atractive, precum si pentru o odihna linistita.

Sveti Vals
Este situat la poalele sudice ale muntelui Emon, cu o fasie de plaja cu o lungime de 1km. Isi datoreaza denumirea manastirii "Sf. Vasile", care a existat aici in sec. XIV-XVI-II. In 2007 aici a fost consturuit cel mai mare port de iahturi din Marea Neagra. In localitate se afla bisericile "Sf. Vasile", "Sf. Atanasie", o scena in aer liber - amfiteatrul, Aleea popoarelor.

Slanchev Bryag - Coasta insorita
Este cea mai mare statiune de pe litoralul Marii Negre, de renume mondial, situata la 6km nord de Nessbar si 40km nord de Burgas. Dispune de o vasta fasie de plaja cu lungime de 6km si o latime de 150m, acoperita cu nisip si dune naturale. Complexul dispune de peste 120 hoteluri, sate de vacanta, vile si campinguri. Statiunea ofera diverse posibilitati de sport cum ar fi: terenuri de tenis, iahting, ski nautic, paraplanerism, o baza de hipism, etc. Sunt numeroase localuri, discoteci si baruri, un teatru de vara cu peste 1000 locuri, parc acvatic.

Nessebar
Este situat pe o peninsula stancoasa si se afla la 38km nord de Burgas. Apare ca o localitate tracica (sec.al XII-lea - al VI-lea i.Hr.), iar in timpul colonizarii greci a Marii Negre polisul grecesc Magara a infiintat aici colonia Mesambria. Se dezvolta ca un port insemnat, iar dupa sec.I face parte din teritoriul Imperiului Roman si se numeste Mesemvria. In epoca medievala devine unul dintre cele mai importante centre ale statului bulgar, cu numeroase biserici, manastiri, cea mai mare prosperitate inregistrand in timpul domniei tarului Ivan Alexandar. Din aceasta perioada dateaza si monumentele culturale exceptionale. Dupa caderea Bulgariei sub dominatie otomana, orasul ramane port important, insa isi pierde stralucirea. In prezent este una dintre cele mai interesante statiuni maritime din Bulgaria, au atmosfera veche si monumente istorice si arhitecturale bine prezentate. Orasul este declarat rezervatie arheologica si arhitecturala, inclusa pe lista UNESCO a patrimoniului mondial cultural si natural.
Turistii pot vizita: rezervatia istorico-arheologica si arhitecturala "Nessebarul Vechi" cu casele unice si bisericile medievale - Vechea Mitropolie, "Sf. Ioan Aliturgetos", "Sf. Ioan Botezatorul", "Sf. Stefan", "Pantocrator", "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", etc.

Ravda
Este situata la 5km sud-vest de Nessebar. Ravda este o statiune linistita, ecologica, care dispune de o plaja bine intretinuta cu nisip fin. Sunt conditii bune pentru practicarea diverselor sporturi nautice. Staiunea Ravda ofera multe camere de cazare la case private, precum si la hoteluri mici, o mare varietate de magazine, restaurante si discoteci. Odinioara aici au fost santierele navale ale vechiului Nessebar.

Aheloy
Micul rau Aheloy se varsa in Marea Neagra langa satul Aheloy, la 5km sud de Nessebar. Langa gura de varsare a raului, in anul 917 a avut loc celebra batalie de la Aheloy, cand regele Simeon a invins si se intoarce in fuga oastea bizantina a lui Leo Focas. De la colina careia localnicii ii spun gradistea regelui Simeon, domnitorul bulgar a urmarit miscarea ostilor bizantine ademenite de usoara cavalerie bulgara cartre zona mlastinoasa unde varasarea raului a impiedicat manevrarea imensei osti bizantine. Atunci regele a dat ordin, iar cavaleria bulgara s-a napustit asupra bizantinilor nepunticiosi si i-a infrant. In amintirea acestei batalii celebre aici a fost ridicat un monument.

Pomorie
Statiunea Pomorie se afla la o distanta de 18km de Nessebar si la 20km de Burgas. Statiunea este situata pe o peninsula stancoasa, care patrunde aproximativ 5km in mare. La 2km de Pomorie se afla lacul Pomorie - o laguna sarata din care sunt extrase 30 000 tone de sare anual. In intreaga lume este cunoscuta puterea vindecatoare a namolului de la Pomorie, de aceea Pomorie este un mare centru de tratament cu namol. Nisipul de aici este de culoare neagra din cauza amestecurilor de magnetita. Zona este vestita si ca un mare centru de fabricare a vinurilor. Inceputurile istorice ale orasului sunt puse de traci, a caror asezare mai tarziu devine colonia Anhialo a celei mai vechi colonii elenistice din Marea Neagra - Apolonia.
In oras se pot vedea si vizita: muzeul de istorie, case vechi din epoca Renasterii bulgare, biserica "Schimbarea la Fata a Domnului" (sec.XVIII), "Adormirea Maicii Domnului" (sec.XIX), manastirea "Sf. Gheorghe Purtatorul de Biruinta". La 2km este lacul sarat Pomorie, iar la 4km vest de oras se afla o necropola-mausoleu in forma de cupola care dateaza din sec. III-IV.

Burgas
Situat in golful cel mai mare - golful Burgas, orasul este principalul port si centru economic si cultural de pe litoralul de sud al Bulgariei. Este al doilea port ca marime din Bulgaria, cu un aeroport modern si legaturi de transport comode. In zona succesiv au existat asezari din epoca pietrei si a bronzului, cea elinistica si romana si din Evul Mediu.
In sec. I imparatul Vespasian infiinteaza colonia de veterani Deultum, cunoscuta mai tarziu ca Debelt. Intr-o inscriptie din anul 161 se intalneste denumirea de Burgos, transformata in Evul Mediu in Pirgos, Birgos si in prezent Burgas. Dupa eliberarea se sub turci, Burgas se distinge ca un mare centru administrativ, economic si turistic. Sunt doua plaje cu nisip caracteristic de culoare inchisa din cauza amestecaturilor de magnetita.
In aceasta statiune se pot vizita: parcul maritim, muzeul de istorie, muzeul de arheologie, muzeul de etnografie, bisericile "Maica Domnului", "Sf. Ioan de Rila", "Sfintii Chiril si Metodie", biserica armeneasca, baile minerale de la Burgas, este o statiune balneara si de tratament situata la 13km nord-vest de oras, lacul liman Atanasovsko, lacul liman Mandrensko, insula "Sf. Anastasia", rezervatia arheologica "Deultum-Debelt" situata la 20km vest de Burgas.

Chernomorets
Satul de vacanta Chernomorets se afla la 10km de Sozopol. Este situat intr-un golf si dispune de o plaja proprie. Sunt numeroase vile, camere de cazare la case private, localuri si toate facilitatile pentru o odihna intr-adevar linistita. In imediata apropiere se afla campingurile "Chernomorets" si "Gradina".

Sozopol
Orasul vechi este situat pe o mica peninsula stancoasa in partea cea mai sudica a golfului Burgas, legat printr-un istm ingust de uscat, unde se afla orasul nou. Se afla la o distanta de 32km de Burgas. La inceputul lunii septembrie aici au loc vestitele sarbatori ale artelor "Apolonia". In zona s-au pastrat urmele unei asezari din sec. IV-III i. Hr., iar in urma unor sapaturi arheologice au fost descoperite ancore si unelte de pescuit din mil. II i.Hr. A fost populat de traci in mil. II - inceputul mil.I i.Hr. In sec. VII-VI i.Hr. polisul bogat din Asia Mica, Milet, a infiintat aici o colonie proprie - Apolonia Pontica, denumita astfel in cinstea zeului Apolon. Din sec. al IV-lea localitatea se numeste Sozopolis.
Casele vechi, stradutele pavate si marea confera orasului un farmec aparte. Sunt numeroase hoteluri, case particulare, campinguri "Zlatna ribka", "Smokinya", "Veselie".
Turistii pot vizita orasul vechi cu casele reprezentative, restaurante din epoca Renasterii bulgare, ruinele zidurilor cetatii de-a lungul coastei care odinioara inconjurasera intregul mal, muzeul de arheologie, complexul de cult crestin, bisericile "Maica Domnului", "Sf. Zosim", "Sfintii Chiril si Metodie", complexul de vacanta Kavatsite situat la 5km de oras, complexul manastiresc din insula "Sf. Ivan".

Dyuni
Satul de vacanta Dyuni este situat la 8km sud de Sozopol si la 40km de Burgas, in mijlocul unei frumoase paduri, chiar pe malul marii. Este constituit in cadrul unui proiect austro-bulgar. Dispune de o fasie de plaja de 3km si un golf linistit potrivit pentru sporturi nautice. Complexul dispune de piscine si terenuri de tenis. In nord, langa malul marii, se afla Alepu (balta vulpilor) fiind o balta de laguna cu apa semisarata, declarata obiectiv natural remarcabil.

Ropotamo
Raul Ropotamo are o lungime de 49km, sub denumirea de raul Tserovska care izvoraste din muntele Strandzha si se varsa in Marea Neagra printr-un liman. Pe alocuri latimea atinge 50m, iar adancimea este de 5m. In scopul ocrotirii speciilor vegetale rare si a unor specii de animale sunt infiintate rezervatiile "Vodna liliya" - Nufar si "Ropotamo". Rezervatia Ropotamo se afla la 50km de Burgas. Este un complex unic care se intinde pe o suprafata de 1000ha. Este vestit prin padurea longoz si minunatii nuferi albi. Printre locurilor care trebuie vizitate obligatoriu este limanul Ropotamo.

Primorsko
Se afla la 52km sud de Burgas, pe o peninsula dintre golfurile Somoplo si golful Diavolului (Dyavolskiya zaliv). Dintr-o parte este inconjurat de mare, iar de cealalta parte este inconjurata de frumoasele paduri ale muntelui Strandzha. Este infiintat la sf. sec. al XIX-lea. Vasta fasie de plaja are o lungime de 2km, pentru turisti fiind asigurate toate facilitatile - hoteluri, localuri, atractii numeroase, utilaje pentru sporturi nautice.
La 4km nord de Primorsko se afla Beglik tash un complex de cult rupestru, datand din sec. XIV - V i.Hr., iar la 5km nord-est de oras se afla capul Maslen.

Kiten
Este situat la 5km sud de Primorsko, pe o peninsula mica in nordul gurii de varsare a raului Karaagach. Este mostenitorul cetatii tracice Urdoviza, care in epoca romanilor se numeste Orudiza. Kiten este un loc potrivit pentru o linistita ohidna cu familia. In imprejurimi sunt 2 campinguri "Atliman" si "Kiten". Dispune de 2 plaje: una nordica si una sudica, multe bungalouri, vile, mici hoteluri private, precum si peste 30 hoteluri de lux, un sanatoriu. La capul Urdoviza au fost descoperite ruinele unei cetati medievale.

Lozenets
Lozenets este o statiune maritima moderna, situata la 5km de Kiten. Dispune de plaje bine intretinute, un centru sportiv cu piscina, ternuri de tenis, numeroase cluburi, localuri, restaurante. Statiunea reprezinta o combinatie incredibila de posibilitati de sport, trairi extreme, relaxare completa si viata de noapte agitata. In centrul localitatii se afla biserica "Sf. Gheorghe".

Tsarevo
Este situat la 72km sud de Burgas. Calatorul arab Idrisi mentioneaza pentru prima data localitatea in sec. al XII-lea sub denumirea de Vasiliko. In urma unor sapaturi subacvatice au fost descoperite numeroase vase ceramice, importate din Africa de Nord, Constantinopol si Siria, care atesta faptul ca zona a intrenutinut relatii comerciale active. Orasul este cunoscut prin portul sau mare si santierul de nave. Oraselul-statiune este situat in apropierea unui golf pitoresc cu natura prezervata si curata, posibilitati de amuzament si odihna linistita. Aici turistii pot vizita biserica "Sf. Treime", din cartierul Vasiliko, satul Balgari situat la 18km sud-vest de Tsarevo, vestit prin obiceiul nestinarstvo care se practica aici, dansul pe taciuni aprinsi.
In centrul satului se inalta biserica "Sf. Constantin si Elena".

Ahtopol
Orasul cel mai sudic de pe litoralul bulgaresc este situat pe o mica peninsula stancoasa. Il inconjoara capul "Ahtopol" si capul "Sf. Iani", care il protejeaza de vanturile puternice. Statiunea este slab construita, ofera o intinsa fasie de plaja, numeroase posibilitati de cazare cum ar fi bungalourile, vile, camere de cazare la case private si hoteluri, precum si localuri atractive. Orasul devine cunoscut ca si colonia greceasca Agatopolis - orasul fericirii.
In Evul Mediu este un port comercial aglomerat, insemnat pe harti sub denumirea de Gatopolis. Orasul a suferit numeroase atacuri de pirati, in 1918 a ars intr-un incediu dupa care a fost reconstruit. In oras s-au pastrat ramasite de ziduri de cetate, pastrate pe alocuri la o inaltime de 8m, ruinele bisericii "Sf. Iani", o necropola antica, o movila de inmormantare, biserica "Adormirea Maicii Domnului" (1796).

Sinemorets
Este situat la 5km sud de Ahtopol, pe o peninsula nu departe de gura de varsare a raului Veleka. In zona sunt ruinele unei cetati si movile de inmormantare tracice. In ultimii ani s-a afirmat ca o destinatie turistica foarte populara. Sunt trei plaje, iar in partea sudica faleza stancoasa ofera posibilitati incredibile de aventuri si insingurare. In sat se inalta biserica "Sf. Gheorghe" cu o icoana originala a Sf. Modest.

Rezovo
Satul Rezovo este situat la 11km de Sinemorets, in apropierea raului Rezovska. Este cea mai sudica localitate de pe litoralul bulgaresc, situata in zona de frontiera dintre Bulgaria si Turcia. Regiunea a fost populata inca din epoca tracilor, existand dovezi de activitate metalurgica, este pastrata o necropola tracica, precum si ruinele cetatii Castrition situata la 3km nord de Rezovo, la capul Kastrich. In trecut localitatea a fost prada numeroaselor atacuri de pirati, de aceea treptat s-a indepartat tot mai mult de mare. Localitatea de azi este infiintata la inceputul sec. XX-lea cand este construita si biserica "Sf. Constantin si Elena". Rezovo este destinatia preferata de cei care cauta linistea si singuratatea. In nord se afla zona protejata Silistar, care pastreaza flora si fauna bogata, arealul nufarului de nisip, paduri longoz dese. Natura de aici este neatinsa de mana omului, iar turistii pot admira frumusetea ei frusta.

Harti.technorati.ro pe Facebook

Informatii turism si Harti online

  • Daca iti doresti o vacanta reusita si vrei sa iesi putin din cotidian si dintre granitele romanesti, nu trebuie sa ajungi prea departe. Bulgaria vecinii de la sud de Dunare au un turism bine dezvoltat si te pot rasfata cu servicii de foarte buna calitate. Harta Bulgariei este intesata de obiective turistice impresionante si poate sa faca fata atat cerintelor iubitorilor de vara, mare, soare si nisip cat si cerintelor celor care iubesc sa alunece pe zapada.

  • Vecina cu Romania, asa cum se poate vedea pe harta politica Bulgaria este situata in Europa in sud-estul Peninsulei Balcanice si are iesire la mare. Pe harta Bulgaria sunt prezentate orasele importante ale tarii si vecinii acesteia. La nord se afla Romania, la vest pe harta Macedonia, Serbia si Muntenegru, Turcia situata la sud-est, la sud pe harta se afla Grecia iar Marea Neagra margineste tara la est. Veti putea afla totul despre bulgaria si mai ales despre turism bulgaria, cautand si pe alte harti cum ar fi harti rutiere, harti turism, harti plaja sau harti despre litoral in Bulgaria.

  • Cu orase cufundate in istorie, plaje exotice si zone rurale pitoresti, Turcia iti garanteaza o vacanta fermecata. Aceasta tara se lauda cu o harta turistica diversa, ce include ruinele antice Efes, statiuni de lux de-a lungul Marii Egee, arhitectura bizantina splendida si multe alte locuri si lucruri remarcabile. Nu degeaba aceasta tara ocupa un loc de top in preferintele romanilor atunci cand vine vorba de destinatii turistice de vacanta.

    Iata ce locuri merita sa fie vizitate in Turcia:

    Istanbul

  • Croatia este un stat din Europa, ea fiind denumita oficial Republica Croatia si este situata in nord-vestul Peninsulei Balcanice, cu deschidere la Marea Adriatica. Capitala tarii este Zagreb, care totodata este si cel mai mare oras din tara. Croatia este impatita in 20 de diviziuni administrative, si are o suprafata de 56.594 km². Clima este diversa, predominant temperat-continentala si mediteraneana. Pe coasta croata a marii Adriatice sunt peste 1.000 de insule. Majoritatea populatiei sunt croati dar si romano-catolici.

  • Statiunea Saturn este localizata, dupa cum se poate observa si pe harta, foarte aproape de orasul Mangalia si la peste 40 de kilometri distanta de municipiul Constanta. Statiunea turistica Saturn este parte integranta a lantului format din cinci statiuni aflate in sudul litoralului din Romania, fiind o prelungire a orasului Mangalia. Vegetatia din belsug si linistea deplina din statiunea Saturn sunt doi factori care atrag foarte multi turisti aici, turisti care vor avea parte de o vacanta foarte relaxanta.

  • Statiunea Costinesti poarta prenumele de capitala vacantelor estivale din Romania. Dupa cum puteti observa pe harta statiunii Costinesti, aceasta se afla localizata la aproximativ 31 de kilometri la sud de orasul Constanta, pe malul Marii Negre, bineinteles. Tot de pe harta statiunii Costinesti putem observa ca aceasta este invecinata la nord cu comuna Tuzla iar in partea de est e cu marea.

  • Imagine satelitara tip gps Harta Ungaria imagine interactiva cu strazile si orasele din Budapesta Hungaria.
    Harta interactiva si rutiera din ungaria, posibilitati de cautare trasee dupa strazi, localitate, stabilire traseu, calculare distant. Harti interactive cu strazi din ungaria. Posibilitate de cautatre o adresa pe harta din Ungaria, stabilire intinerarii. Harta rutiera detaliata din Ungaria.

  • Statiunea Venus este situata in zona de sud a litoralului din Romania, dupa cum se poate observa si localiza foarte usor de pe harta interactiva cu imagini din satelit a statiunii Venus. Cel mai apropiat oras al acestei statiuni este Mangalia, care este situat la numai 3 kilometri distanta, in timp ce Constanta se afla la peste 40 de kilometri inspre nord.

Harti Recente in Blog

Comenteaza acest post pe harta facebook

Translate