In Romania la Curtea de Arges sunt cinstite moastele Sfintei Filofteea, mucenita care si-a daruit viata credintei si ajutorarii celor nevoiasi.
Din multimea de credinciosilor care vin la Curtea de Arges sa-si murmure la picioarele sfintei rugaciunile pentru a capata ajutor, putini stiu cine a fost si cat a patimit ea in scurta ei viata. Biserica si aghiazmatarul sunt mult mai frumoase in realitate decat ceea ce vezi prin ghidurile turistice, interiorul bisericii te copleseste prin maretia lui cu cele doisprezece coloane reprezentand cei doisprezece apostoli, la loc de cinste aflandu-se moastele sfintei Filofteea, care a fost martirizata la numai 12 ani. Filofteea s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea, intr-o familie care locuia la sud de Dunare. Mama ei era foarte credincioasa si si-a crescut fata in frica de Dumnezeu.
Din pacate, mama ei a murit la varsta tanara, lasand-o orfana de mica. Tatal ei fiind un om aspru, s-a recasatorit curand, iar mama vitrega ia facut viata grea. Filofteea nu s-a abatut de invataturile mamei sale, si mai ales de la pornirile inimii ei miloase, continuund astfel sa-i ajute pe cei nevoiasi. Pentru ca nu avea intotdeauna ce sa le dea saracilor, le lasa o parte din mancarea care o ducea la camp tatalui ei. A indurat multe batai din cauza aceasta, pana cand tatal a prins-o asupra faprului si a ucis-o. Regretandu-si fapta, tatal a vrut sa ia trupul fetei ca sa-l ingroape, dar acesta se facu asa de greu incat numai putea fi ridicat de la pamant. Atunci, arhiepiscopul locului, a citit mai multe rugaciuni de dezlegare, pentru a putea duce trupul in catedrala din Tarnovo.
Se spune ca nedorind sa mearga acolo, Sfanta Filofteea nu a putut fi clintita din loc. Ierarhul a inceput atunci sa rosteasca numele a mai multor orase, iar cand a pronuntat numele Cetatii Arges, trupul fetei sa facut usor ca fulgul si s-a lasat purtat. Asa a ajuns Sfanta Filofteea la Curtea de Arges, unde a facut multe minuni, devenind ocrotitoarea romanilor. Multi oameni s-au vindecat rugandu-se cu credinta la racla cu moastele ei, iar cei aflati in incercari mari au gasit linistea. Moastele sale sunt scoase in procesiune in perioade de seceta, pentru a aduce ploaie. In trecut, de ziua ei 7 decembrie, se faceau daruri celor mici, ca si de Sfantul Nicolae, pentru ca este considerata ocrotitoarea copiilor.