Pelerinaj la Sfanta Filofteea de la Curtea de Arges din Romania

In Romania la Curtea de Arges sunt cinstite moastele Sfintei Filofteea, mucenita care si-a daruit viata credintei si ajutorarii celor nevoiasi.

Din multimea de credinciosilor care vin la Curtea de Arges sa-si murmure la picioarele sfintei rugaciunile pentru a capata ajutor, putini stiu cine a fost si cat a patimit ea in scurta ei viata. Biserica si aghiazmatarul sunt mult mai frumoase in realitate decat ceea ce vezi prin ghidurile turistice, interiorul bisericii te copleseste prin maretia lui cu cele doisprezece coloane reprezentand cei doisprezece apostoli, la loc de cinste aflandu-se moastele sfintei Filofteea, care a fost martirizata la numai 12 ani. Filofteea s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea, intr-o familie care locuia la sud de Dunare. Mama ei era foarte credincioasa si si-a crescut fata in frica de Dumnezeu.

Din pacate, mama ei a murit la varsta tanara, lasand-o orfana de mica. Tatal ei fiind un om aspru, s-a recasatorit curand, iar mama vitrega ia facut viata grea. Filofteea nu s-a abatut de invataturile mamei sale, si mai ales de la pornirile inimii ei miloase, continuund astfel sa-i ajute pe cei nevoiasi. Pentru ca nu avea intotdeauna ce sa le dea saracilor, le lasa o parte din mancarea care o ducea la camp tatalui ei. A indurat multe batai din cauza aceasta, pana cand tatal a prins-o asupra faprului si a ucis-o. Regretandu-si fapta, tatal a vrut sa ia trupul fetei ca sa-l ingroape, dar acesta se facu asa de greu incat numai putea fi ridicat de la pamant. Atunci, arhiepiscopul locului, a citit mai multe rugaciuni de dezlegare, pentru a putea duce trupul in catedrala din Tarnovo.

Se spune ca nedorind sa mearga acolo, Sfanta Filofteea nu a putut fi clintita din loc. Ierarhul a inceput atunci sa rosteasca numele a mai multor orase, iar cand a pronuntat numele Cetatii Arges, trupul fetei sa facut usor ca fulgul si s-a lasat purtat. Asa a ajuns Sfanta Filofteea la Curtea de Arges, unde a facut multe minuni, devenind ocrotitoarea romanilor. Multi oameni s-au vindecat rugandu-se cu credinta la racla cu moastele ei, iar cei aflati in incercari mari au gasit linistea. Moastele sale sunt scoase in procesiune in perioade de seceta, pentru a aduce ploaie. In trecut, de ziua ei 7 decembrie, se faceau daruri celor mici, ca si de Sfantul Nicolae, pentru ca este considerata ocrotitoarea copiilor.

Harti.technorati.ro pe Facebook

Informatii turism si Harti online

  • Credinciosii din Romania il stiu drept schitul de pe Ostrovul Oltului din Calimanesti Valcea. Sa-l vizitezi odata e suficient sa-ti intaresti credinta. E de ajuns sa auzi o singura data vocea maicutelor de aici si iti gasesti linistea.
    Schitul Ostrov, cu hramul "Nasterea Domnului", nu se afla departe de inima Calimanestiului. Dar apele Oltului au avut grija sa-l separe de zarva si de grijile lumesti din oras.

  • O calatorie cu masina personala prin Europa este ceva de vis, iar daca tot pornesti la drum atunci fara un sistem de navigare GPS cu o harta actualizata iti va fi mult mai greu sa te descurci. Infrastructura Europei este deosebit de dezvoltata, iar statele precum Germania sau Franta sunt recunoscute pentru mii de kilometri de autostrazi, bine conectate intre ele, care te vor duce la destinatie mult mai repede decat obisnuitele drumuri nationale si judetene.

  • Traim intr-o perioada in care majoritatea persoanelor au acces la internet. Asta lasand la o parte faptul ca poate la fel de multi au acces la internet prin intermediul unui telefon performant. Orice informatie necesara poate fi gasita acum cu doar cateva clickuri si o conexiune la internet, iar cum acest lucru este la indemana oricui putem afirma ca orice tool online poate ajunge la milioane de oameni.

  • La nivelul de dezvoltare economica si tehnologica la care am ajuns astazi, trecem prin diferite situatii fara sa ne mai gandim la cat de important este sa stii unde trebuie sa ajungi si in cat timp vei ajunge. Spre exemplu, daca cineva isi programeaza o vacanta intr-o tara straina stie ca tot ceea ce are de facut este sa ajunga la aeroport sau la autocar, deoarece restul cade in grija soferului, insa necesitatea unei harti online este cunoscuta abia in momentul in care soferii suntem noi, astfel ca un GPS nu poate lipsi din nici o masina.

  • In cazul in care intentionati sa va aventurati intr-o excursie prin Europa, in scopul vizitarii mai multor orase interesante din mai multe tari este bine sa aveti la dumneavoastra orice tip de harta interactiva, gps sau harta online pe care sa o accesati de pe telefonul mobil sau tableta, deoarece niciodata nu puteti sti cand doriti sa vizitati un anume oras si nu stiti incotro sa o luati. Chiar daca nu aveti in plan o astfel de excursie, orasul Varsovia trebuie sa fie pe lista oraselor vizitate macar o data in viata.

  • Culoarul Rucar - Bran se intinde intre judetele Arges, la sud si Brasov, la nord. La est si ves este delimitat de muntii Piatra Craiului si Bucegi. Intregul peisaj este dominat de un relief colinar, cu multe culmi ce se desprind din zonele montane mai inalte si coboara pana in zona satelor aflate si ele imprastiate pe dealuri de-a lungul vailor. Zona a fost considerata de-a lungul timpului poarta de trecere dintre Transilvania si Muntenia, vechea vama fiind localitatea Bran.

  • O harta clasica va ramane intotdeauna un partener de nadejdie pentru tine, oriunde te-ai duce. GPS-ul a castigat foarte mult teren in ultima vreme datorita imbunatatirilor care au loc in fiecare an, astfel ca majoritatea calatoriilor au devenit mai usoare, mai frumoase si fara batai de cap, insa cu toate acestea este absolut necesar sa porti cu tine si o harta clasica ce te poate salva din multe situatii neplacute.

  • Romania este o tara unde turismul trebuie pus la loc de cinste, deoarece a fost inzestrata cu de toate: munti, deschidere la mare, aur, petrol, ape minerale, ape termale si lista ar putea continua.

Harti Recente in Blog

Comenteaza acest post pe harta facebook

Translate