Totul a inceput cu Sputnik. Ceea ce parea la un moment dat o infrangere importanta in timpul Razboiului Rece, s-a dovedit a fi un catalizator pentru una dintre cele mai importante tehnologii ale secolului XX, si poate XXI.
Pe 4 octombrie 1957, oamenii de stiinta de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au observat ca frecventa semnalelor radio transmise prin satelitul rus oscila in functie de apropierea sau departarea fata de pamant.
Rusii au lansat satelitul Sputnik in 1957, suprinzand intreaga lume. Acest lucru le-a dat oamenilor de stiinta o idee extraordinara. Satelitii puteau fi urmariti de la sol prin masurarea frecventei semnalelor radio emise de ei … si invers, locatiile din teren (de pe Pamant) puteau fi urmarite, la randul lor, folosindu-ne de sateliti. Cu alte cuvinte, fundamentul conceptual al GPS-ului modern.
Astfel, spunem usor, usor pas hartilor clasice, inlocuindu-le cu harti GPS, prin intermediul carora putem afla informatii cu privire la locatie, viteza cu care se deplaseaza un autovehicul, altitudine, s.a.m.d.
Pentru a dispune de o privire in ansamblu a tot ceea ce s-a intamplat pe parcursul acestor ani, iata si cateva date importante in acest sens:
1957. Marina americana a construit primul sistem de navigatie prin satelit – TRANSIT. Sistemul a fost conceput pentru a localiza submarine. E drept, la inceput submarinele asteptau ore intregi pentru a primi semnale de la sateliti.
1974. Rodul celor 11 ani de munca din partea armatei americane avea un nume: NAVSTAR, sistem care se baza pe 24 de sateliti.
1989. Magellan Corporation scoate primul dispozitiv de navigatie portabil - Magellan NAV 1000.
Accesul rapid la o harta digitala si tot ceea ce tine de navigatie, in general, avea sa fie finalizat la mijlocul anilor ‘90, mai exact in 1995, an in care 27 de sateliti GPS complet operationali au fost lansati in spatiu (3 sateliti de rezerva). Patru din acestia sunt vizibili de pe pamant indiferent unde v-ati afla.