Sicilia este cea mai mare si fascinanta insula din marea Mediterana, ea este asemeni unei crampei rupte din Rai. Viziteaza aceasta insula si cu siguranta vei ajunge sa o iubesti.
De la campurile de lava innegrite, la plajele intinse si acoperite de nidip fin, Sicilia se poate mandri cu peisaje minunate care contrasteaza intre ele. Aceasta insula idilica este patria colinelor blande, a padurilor de citrice ce emana un parfum dulceag, a stancilor ce par sa pravaleasca in mare si a campiilor pline de flori. Insa, ceea ce incoroneaza mirificul taram, este nelinistitul vulcan Etna. Pentru vechii greci, Muntele Etna este templu lui Vulcan, zeul focului si sotul frumoasei Venus.
Si daca vara Sicilia este locul preferat de turisti pentru distractie la maximum la malul marii, toamna, aici poti veni pentru o adevarata lectie de istorie si o infuzie de liniste. Caci, pentru pasionatii de istorie antica, Sicilia este o adevarata binecuvantare. Teatrul grec din Taoarmina, Manastirea San Dominico de langa Messina, teatrul grec din Siracusa, templul din Agrigento si Casale Armenia - o superba vila romana cu mozaicuri in perfecta stare - sunt numai cateva dintre comorile Siciliei. Dar sa le luam pe rand.
Daca tot ai ajuns opreste-te in Parlemo, frumoasa capitala a Siciliei. De altfel, acesta este si cel mai mare si mai viu oras al insulei, unde trebuie sa vizitezi Catedrala Monreale si piata centrala. La nici 100km distanta de Parlemo se afla satul Erice, o asezare foarte veche, care adaposteste ruinele unui templu al zeitei Venus. In partea de sud a insulei, rasfata-ti simturile cu Agrigento, loc de seama celebru pentru Valea Templelor, Acireale si Taormina, un oras a carei frumusete iti taie respiratia.
Bucatarie siciliana este unica, la fel ca si insula. In stilul propriu mediteranean, mancarurile tipice sunt bazate pe peste si fructe de mare, insa modul de preparare esre unic. Nu rata "sarde a beccafico", un fel adorat in Palermo, bazat pe sardele. De asemenea, delecteaza-te cu "pesce spada alla ghiotta", adica peste spada pregatit cu sos de rosii si ceapa si servit cu cartofi, masline si capere.