Inca nu te-ai hotarat unde anume vrei sa pleci, dar ai chef de duca? Ca de obicei, Harta technorati.ro va iti vine in ajutor cu cateva sugestii de inivacante prin Romania. Important e sa ai bagajul pregatit si sa-ti alegi destinatia dupa placul inimii.
Ultima luna de primavara, prima zi in care se simte ca vara isi intra in drepturi. Cam asa se pot traduce minivacantele, liber la distractie! Asa ca se poate lua cu asalt orice coltisor verde si se poate infrupta cu lacomie din bucuria primelor raze de soare. Tu unde mergi?
Daca vrei pe litoral......
Marea Neagra sin Romania atrage ca un magnet impatimitii ei. Nimic nu se compara cu baia in valurile inspumate le marii. Totusi, nici cei mai putin curajosi nu au de pierdut, daca isi petrec minivacanta pe litoral. Briza sarata te face sa simti vara mai aproape si iti incarca bateriile pentru o vreme, terasele si locurile de distractie sunt deschise in totalitate, hotelurile au portile larg deschise si oferte pentru toate buzunarele. Agentiile de turism pun la bataie pachete de sfarsit de saptamana la preturi de invidiat, pornind de la 145 lei, de persoana, pntru doua nopti de cazare la hotel de 4 stele, cu mic dejun inclus. Nu-ti ramane decat sa-ti alegi oferta potrivita.
Delta Dunarii, popas in inima tacerii
Desi nu mai e nici pe departe locul acela mirific, descris de marele Sadoveanu, Delta Dunarii mai pastreaza inca multe minunatii lasate de Dumnezeu pe pamant. Despre padurea de la Letea am invatat cu totii in scoala si nu mica iti va fi mirarea, cand vei vedea impletitura de stejari seculari cu liane suple si vie salbatica, tragandu-si seva vietii din adancurile bancurilor de nisip. Coloniile de pasari de la Petrisor-Zatoane, Uzlina-Crisan, Golovisa si de pe insula Sacalin sunt locuri de nu trebuie ignorate. Cine le-a vazut, chiar si o data in viata, va pleca de pe aceasta mult mai bogat. Pensiunile regiunii le mai dau inca treaba pescarilor priceputi. Singura problema ramane optiunea vizitatorului cu privire la meniu. Biban, somn, stiuca, salau, nisetru, chiar morun si caviar, orice soi de peste poti alege sa-ti fie preparat dupa pofta inimii si spre delectarea papilelor gustative. Fie ca alegi sa te aventurezi intr-o expeditie cu cortul, fie ca vrei sa locuiesti intr-o coliba pescareasca autentica sau preferi luxul si confortul unui hotel, odata ajuns in Delta, calatorul gaseste loc de odihna. Muzeul Artei Populare, Muzeul de Arta, Monumentul Independentei sunt doar cateva dintre punctele de reper din Tulcea. De la Maliuc, trecand prin Crisan, ajungi lesne la Sulina. Farul mare, pozitioant strategic, farul vechi si cimitirul lipovenilor merita vizitate, macar si pentru a face cunostinta cu un alt mod de viata. La 70km de Tulcea se afla satul Murighiol, de unde, cu barca cu motor, ajungi in cateva minute la Lacul Uzlina, unde poti admira pasarile la rasarit si turnul de observatie.
Sfanta Ana te asteapta
Daca vrei sa imbini linistea unduitoare a apei cu privirea blanda a muntelui semet, niciun alt loc nu e mai potrivit ca rezervatia naturala Ciomat-Puturosu, loc binecunvatat de Dumnezeu. Pe langa Lacul Sfanta Ana, celebra statiune balneara Balvanyos, turbaria Mohos sau Balta Dracului, de la Covasna, alte 9 rezervatii botanice isi asteapta admiratorii intre craterele gemene ale celor mai tineri munti vulcanici din Europa Centrala. Iar Sfanta Ana este unicul lac vulcanic din aceasta zona a batranului continent. Foarte aproape de lac, inconjurata de brazi, se afla o capela idilica, de o frumusete rara. Pestera Puturosu poate fi si ea un punct de atractie. Pretentiosii nu vor gasi loc de cazare pe placul lor chiar pe malul lacului. Cabanele de aici le sunt dedicate iubitorilor de natura, celor pentru care privelistea si aerul curat le-au indreptat pasii catre acele locuri. Pretul cazarii este modic, asa ca nu-ti face griji in privinta asta. Trecand prin Covasna, neaparat trebuie sa faci popas la Balta Dracului, monument unicat al naturii. Este o groapa din care erup permanent bule de namol.
La bulgari o fi mai bine?
Tot despre litoralul Marii Negre e vorba. Doar ca, la vecini, ai sansa de a cunoaste oameni si locuri noi. Merita sa faci o vizita la Balcic, oras ce din 1913, pana in 1940, a apartinut tarii noastre. E un loc incarcat de istorie, de o frumusete aparte. Neaparat sa faci o vizita la "Cuibul linistit", resedinta preferata a reginei Maria. Castelul e inconjurat de o gradina botanica unica in Europa, cu o colectie imoresionanta de cactusi. Datorita dealurilor albe din regiune, si-a capatat renumele de "Coasta de argint". De mergi cu masina, ar fi pacat sa nu vezi si Capul Kaliakara, formatiune calcaroasa, ce se intinde pe 2km in mare, cu o inlatime de 60m deasupra apei. Muzeul de acolo gazduieste piese arheologice interesante. Cat despre cazare, ai de unde alege. In perioada de vara poti alege oferte all inclusive, la sub 50 euro de persoana, pentru tot sfarsitul de saptamana. In plus, copiii benefiaza de reduceri substantiale.