Pentru multi, Google Eearth (sau Encarta) sunt aplicatiile de baza de vizualizare a hartii geografice a lumii. Pe parte de optiuni disponibile online, Google Maps face, la randu-i, o treaba mai mult decat multumitoare, fiind aplicatia care sta la baza celor mai multe sisteme de orientare.
Cel putin pe parte de studiu (in prima faza), suprematia Google in materie de harti online e pe cale sa se schimbe. De ce? Pentru ca NASA a relansat de curand un proiect mai vechi, anume Nasa World Wind, aplicatie menita sa inlocuiasca NASA World Wind Java, care la randu-i, a luat in 2009 premiul pentru cel mai bun software de orientarie spatiala/geografica.
Ce este World Wind? Este o aplicatie open-source dezvoltata majoritar de Agentia Spatiala Nord Americana, in colaborare cu o serie de specialisti in platforme open-source. Este o harta generala a lumii, cu mentiunea ca ofera aplicatii mult mai complexe decat o face Google Maps. De exemplu, ofera imagini detaliate a fenomenelor atmosferice de pe suprafata Terrei, insa de asemenea, ofera si o imagine in detaliu a tututor locurilor locuite si nelocuite. Mai mult, spre deosebire de Google Maps, mai toate obiectivele importante sunt in format 3D, lucru imbucurator de altfel, intrucat utilizatorii au posibilitatea sa isi faca o imagine exacta in minte a locatiilor vizualizate.
Pentru dezvoltarea acestei platforme/aplicatii s-au folosit datele furnizate de diferiti sateliti ai NASA, indeosebi cele furnizate de SRTM (un diferit folosit pentru misiuni de topografie), ASTER (satelit capabil sa faca o harta termala, dar si sa faca fotografii la o rezolutie extrem de mare).
Cat de exacte sunt informatiile disponibile pe harta oferita de World Wind? Ei bine, tinand cont ca aplicatia/platforma a fost lansata in luna iulie a anului 2012, se poate spune ca NASA WW este cea mai actualizata harta online a lumii si ca informatiile oferite sunt, cel mai probabil, in proportie de 99% inca exacte.